GIMNÀSTICA

Simone Biles demanda el Comitè Olímpic dels EUA pels abusos sexuals

Simone Biles, l’esportista que ha reinventat el món de la gimnàstica, es troba entre les esportistes que dilluns van presentar una demanda formal contra el Comitè Olímpic i Paralímpic dels Estats Units (USOPC) per abusos sexuals. La cinc vegades medallista olímpica, que espera competir de nou en els Jocs de Tòquio 2021, va inscriure el seu nom per primera vegada en una demanda que l’obligarà a presentar-se davant els tribunals de justícia.

Advocats d’esportistes olímpics com Biles, Madison Kocian, Aly Raisman, McKayla Maroney, Kyla Ross, Jordyn Wieber i Jamie Dantzscher, juntament amb altres 140 víctimes d’agressió sexual del denunciat metge de l’equip nord-americà Larry Nassar, van presentar una moció per sol·licitar el testimoni de diferents directius olímpics actuals i passats.

El gener del 2018 Biles va fer la seva primera denúncia a Twitter, en què va explicar que Nassar l’havia agredit sexualment mentre era en unes instal·lacions d’entrenament de l’equip nord-americà. La presentació judicial de dilluns identifica Biles públicament com a demandant en l’acció civil en curs. La moció presentada al tribunal federal d’Indianapolis busca provocar els testimonis, entre altres, de Susanne Lyons, l’actual presidenta del Comitè Olímpic dels Estats Units; Scott Blackmun, ex-CEO de l’organització, i Alan Ashley, l’excap de rendiment esportiu. Al febrer passat els advocats que representen l’organisme rector de l’esport, USA Gymnastics (USAG), van proposar una oferta de solució de 215 milions de dòlars en el cas de fallida federal. Aquesta oferta, que va ser rebutjada per les més de 140 víctimes de Nassar, estava supeditada al fet que renunciessin a fer qualsevol reclamació actual o futura a l’USOPC.