Esports 25/08/2012

Suport unànime a Valdés

Víctor Valdés ja no és motiu de debat en el barcelonisme. L'errada contra el Madrid no qüestiona la seva titularitat, com passava fa uns anys. Companys i exporters li donen tot el suport, sense matisos.

Albert Solé
4 min
LA FORTALESA DE VALDÉS 
 Una de les qualitats que tothom destaca del porter del Barça és la seva fortalesa mental davant les crítiques, tot i que aquest cop no li farà falta.

BARCELONAVíctor Valdés va marxar dijous amb el cap una mica cot del Camp Nou després que una clara errada seva convertís un gran resultat per anar dimecres que ve a Madrid (3-1) en un 3-2 que permet a Mourinho somiar endur-se la Supercopa d'Espanya. Però ahir al matí quan es va llevar es va adonar que alguna cosa havia canviat en l'entorn blaugrana: ja ningú dubta d'ell com a porter del Barça. La gran victòria de Víctor Valdés després de 10 anys al primer equip.

Durant les primeres temporades al Camp Nou, quan errades com aquestes del porter blaugrana que costaven un gol eren una mica més freqüents, de seguida es generava el debat sobre si Valdés era un porter de garanties per al Barça. Des de la marxa d'Andoni Zubizarreta el 1994, cap altre porter havia aconseguit consolidar-se més de tres anys seguits a la porteria del Barça. Valdés té fitxa del primer equip des de la temporada 2003-2004, i no va ser fins a la final de la Champions de París del 2006 que molts culers no el van veure com el porter indiscutible per al Barça. I no va ser fins a l'era Guardiola, amb els quatre trofeus Zamora seguits -quatre temporades sent el porter menys golejat de Primera-, que no ha convençut definitivament a tothom de la seva regularitat.

Arribat a aquest punt de la seva carrera, un error com el de dijous contra el Reial Madrid, tot i que signifiqués un gol que pot ser molt transcendent per a la Supercopa d'Espanya, ja no genera debat. Valdés ha demostrat sobradament que és el millor porter per al Barça, i així ho ha reconegut tothom. "El Víctor és el millor porter que hi ha al món per al Barça i hi tenim tota la confiança. En moltes jugades hi ha risc, però és un porter molt valent i un gran professional, i molt fort mentalment, l'animarem, però no li cal", explicava ahir Xavi Hernández a la sala de premsa.

Xavi no va ser l'únic que es va abocar a defensar la tasca del porter del Barça. "Sap que té la nostra confiança i la de l'entrenador. Són coses que passen al futbol, un cop a l'any o cada dos anys... S'ha de tenir la personalitat de seguir endavant", explicava Dani Alves al final del partit contra el Madrid. En la mateixa línia es mostrava Gerard Piqué: "És el nostre porter número u, indiscutiblement". I el secretari tècnic del Barça actual, Andoni Zubizarreta, i exporter blaugrana a qui Valdés ja ha superat en tot, també s'afegia a treure importància a l'errada: "Valdés va cometre un error, i ja està. Moltes altres vegades ens ha salvat amb les seves intervencions, amb els seus no-gols ".

Fins i tot el porter del Reial Madrid, Iker Casillas, i company de Valdés a la selecció espanyola, reivindicava la seva tasca: "Tots els que som al camp podem cometre errors i encerts, i el que s'ha de mirar és la línia de regularitat del jugador, i la de Valdés és molt bona i no se li ha de criticar aquesta acció puntual".

El porter del segle XXI

L'error de Víctor Valdés en el clàssic no és res més que un error en un control d'una pilota, res més. Però l'error d'un porter, i davant d'un jugador de la talla de Di María, és gol. Altres jugadors fan mals controls en altres zones del camp i no se'ls dóna la mateixa importància, però un porter és diferent. Ara bé, en la resta de la jugada del 3-2 no hi ha cap altre error. Adriano cedeix la pilota al seu porter perquè al Barça Víctor Valdés és l'home lliure i els defenses estan obligats a recórrer-hi quan tenen problemes. Ni es plantegen no passar la pilota enrere, forma part dels automatismes. I de la mateixa manera, d'ençà que va entrar al Barça amb 10 anys -ara en té 30-, a Valdés, i a tots els porters amb ADN Barça, li han ensenyat a controlar la pilota amb els peus, i que està prohibit rifar cap pilota amb una puntada. El risc és que pot passar el que va passar dijous, però el Barça no hi renunciarà mai. "Jo l'animaré perquè ho segueixi fent, perquè hem de sortir des del darrere amb la pilota i Valdés inicia molt bé el joc", deia just acabar el partit Tito Vilanova.

En la mateixa línia s'expressava a l'ARA César Sánchez, exporter del Reial Madrid i del València, entre d'altres: "El Víctor és un dels grans porters, i l'errada de l'altre dia és només una anècdota sense importància. El que més destaca de Valdés és que ha canviat el concepte del porter modern acoblat a un concepte de joc global", explica un dels porters que més anys ha jugat a Primera, i que amb 40 anys està ara sense equip.

Té xifres històriques

Després de passar uns primers anys molt discutit, Víctor Valdés ja ha convençut els més escèptics, i les xifres l'avalen. Aquesta és la desena temporada consecutiva al primer equip de Valdés, i sent el porter titular per a Rijkaard, Guardiola i ara Vilanova. Això li ha permès convertir-se en el porter que més partits ha defensat la porteria del Barça: ha superat els 410 d'Andoni Zubizarreta -ho va aconseguir el setembre del 2011- i ha empatat amb Ramallets amb 5 trofeus Zamora. I ja ningú dubta que ha d'anar amb la selecció espanyola, encara que sigui de suplent de Casillas.

stats