COMPETICIONS OFICIALS
Esports 01/06/2012

El TC bloqueja les seleccions catalanes

El Tribunal Constitucional avala que les seleccions catalanes puguin participar en competicions oficials sempre que no hagin de jugar contra Espanya. L'alt tribunal resol un recurs del PP del 1999.

Nuria García / àlex Gozalbo
3 min
UN SIMPLE AMISTÓS MÉS 
 Bojan intenta controlar la pilota durant el partit amistós que Catalunya i Hondures van jugar el 28 de desembre del 2010 a Barcelona.

BARCELONA.El Tribunal Constitucional (TC) va avalar ahir que les seleccions catalanes puguin participar en competicions oficials sempre que no hi prengui part la selecció espanyola i que la seva participació no impedeixi que els esportistes catalans puguin anar-hi amb el combinat estatal. L'alt tribunal va desestimar ahir el recurs que el 28 de juny del 1999 va interposar el govern espanyol del PP contra la llei catalana de l'esport, que pretenia fomentar la participació de les seleccions catalanes en qualsevol mena de competició oficial. L'executiu espanyol va recórrer l'article 2 del text, segons el qual "les federacions esportives catalanes de cada modalitat esportiva són les representants del respectiu esport federat català en els àmbits supraautonòmics".

La Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes va ser l'entitat que va promoure la iniciativa legislativa popular a través de la qual es va portar al Parlament de Catalunya la proposta de modificació de la llei catalana de l'esport per reconèixer les seleccions catalanes. Els parlamentaris la van aprovar i això va propiciar el recurs del PP l'any 1999. La Plataforma, però, creu que la sentència del TC és un pas endavant, però no comparteix les restriccions que inclou la sentència. Xavier Vinyals, el seu president, explica que "aquesta és la patata calenta més antiga que tenia el Tribunal Constitucional sobre la taula". "No sabien com sortir-se'n. És un pas endavant, però no és el definitiu. Amb aquesta sentència, la llei catalana de l'esport és legal, però el TC també ha dit com s'ha d'interpretar la llei de manera restrictiva i barroera. Estan coartant llibertats fonamentals. El TC ha fet una lectura política a favor de l'Estat, dient que es prohibeix que les federacions catalanes competeixin contra les federacions espanyoles". Vinyals assegura que la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes vol anar un pas més enllà. L'entitat demanarà reunir-se amb la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, "per avaluar si la part restrictiva de la sentència del TC es pot recórrer a instàncies superiors". De fet, el secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, ja va anunciar ahir quin serà el següent pas: "Estudiarem recórrer a altres tribunals per confirmar si el govern estatal té realment competències per decidir si una federació pot competir o no en una competició oficial, ja que, per nosaltres, es tracta d'un assumpte que pertany al dret privat".

Tibau valora "de manera positiva" la sentència del TC, ja que suposa "un primer pas" per al Govern en l'objectiu final d'aconseguir el reconeixement internacional de totes les federacions esportives catalanes. "Encara ens queda un tros de camí per fer, però no renunciem a poder jugar amb les seleccions de tot el món", opina Tibau.

En canvi, el ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, va dir que la sentència del TC sobre les seleccions catalanes "preserva clarament la integritat de les seleccions nacionals en què hi ha una federació nacional i en què Espanya competeix internacionalment".

Reconeixement internacional

Ara hi ha 21 federacions catalanes reconegudes internacionalment. Segons el president de la Plataforma, el reconeixement internacional de les federacions catalanes és una qüestió internacional i no estatal, un fet que queda demostrat en la sentència del Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) del 2008 amb la federació catalana de bowling . "Nosaltres estem reconeguts per les federacions internacionals, i és la federació espanyola la que ha de demanar permís per participar en una competició al Consell d'Esports. La federació catalana, si està reconeguda, pot competir al campionat que vulgui. Amb el bowling , la federació catalana competeix i és l'espanyola la que no hi participa, ja que el Consell els diu que com que Catalunya hi pren part, ells no poden participar-hi", diu Xavier Vinyals.

stats