21/07/2013

Tata Martino: alumne de Bielsa, heroi de Messi

3 min
Tata Martino dóna instruccions durant un partit.

BarcelonaL'Argentina es va despertar ahir amb la il·lusió de veure Tata Martino a la banqueta del Barça, una opció que faria feliç Leo Messi. El tècnic trencaria l'escola elegant a l'estètica de Guardiola, però mantindria vius elements futbolístics claus. Fill del bressol inesgotable de talent que és Rosario, és la gran llegenda del Newell's Old Boys. De fet, l'estadi s'ha rebatejat amb el nom de Marcelo Bielsa i la tribuna, Gerardo Martino.

Gran alumne de Marcelo Bielsa, Martino va viure com a mig ofensiu els grans dies del Newell's i va esdevenir l'home amb més títols i partits jugats amb la lepra durant els anys 80 i 90. Anys marcats per tres pilars: amor total a uns colors, al futbol i al bon joc. Home de caràcter, comparteix amb Marcelo Bielsa l'oratòria adornada però monòtona, així com la tendència a l'enfrontament amb els directius si no el deixen treballar bé. Als jugadors els demana esforç màxim amb entrenaments durs, com fa Bielsa. Adora potenciar joves de la casa. Ha crescut en un club que estima fer debutar gent i valora molt el futbol formatiu.

El Tata és el gran ídol del club que estima Messi. Ara, ha estat més estimat al Paraguai que a l'Argentina. Al Paraguai, després de treballar com a tècnic en clubs argentins modestos, va guanyar lligues amb el Libertad i el Cerro Porteño, abans de saltar a la selecció albirroja . La va fer subcampiona d'Amèrica i la va dur als quarts de final del Mundial, quan un penal aturat per Casillas gairebé elimina Espanya i classifica els guaranís per a les semifinals.

Al Paraguai, terra de futbol agressiu i defensiu, Martino ha perfeccionat els conceptes de defensa. Els equips del Tata, un malalt de futbol que sempre vol aprendre, pressionen des de la defensa rival, mosseguen i volen recuperar la pilota. Martino la vol tocar ja des del porter, vol laterals llargs i fa temps que és comparat al Barça, ja que ha reconegut admirar l'escola guardioliana. Obre molt el camp, juga amb bandes i demana als jugadors mantenir les línies juntes. Un cant coral. Ara, els seus equips sempre van coixos pel mateix lloc: els costa fer gols. Juguen bé, la toquen, generen perill... i no marquen, com li va passar a la Copa Amèrica 2011.

Aquest any, el golejador Scocco ha aconseguit eliminar alguns d'aquests problemes i el seu Newell's ha guanyat el torneig Clausura. Ara, ha perdut les semifinals de la Libertadores (la Champions sud-americana) amb l'Atlético Mineiro de Ronaldinho. Ho ha fet als penals, un aspecte del joc que ja el va deixar sense tocar el cel com a jugador a la Libertadores els anys 80 i 90. Acte seguit, Martino ha deixat el càrrec.

El Tata Martino connecta amb Messi en compartir origen i passió pel Newell's. És una versió menys dura de Bielsa, però té molt caràcter i demanaria al club treballar sense ingerències de la llotja, fet que li ha creat enemics a molts llocs. Si arribés a Barcelona, seria una gran notícia per a Mascherano, Messi, Xavi o Iniesta. Per compromís i ganes de treballar. Ara, el Tata és un tècnic ben valorat entre tècnics, però no pel públic. Mai ha entrenat un gran club, i la seva única experiència a Europa va ser jugant al Tenerife sense sort. Producte underground valorat per amants del futbol internacional, el Tata ha fet somiar equips de segona fila, però no ha guiat grans naus. Al Barça trobaria un estil ideal, ja que el seu ha anat evolucionant fins acostar-s'hi. Però afrontaria un entorn nou, on és un desconegut.

El Tata Martino viu pel futbol. És romanticisme a la pràctica, amb un relat oral complicat. És viure en calent i parlar fred. És l'escola de Rosario. La de Menotti, Bielsa i la del mateix Messi.

stats