30/03/2013

Tito Vilanova ja entrena i convoca Éric Abidal

4 min
RETORN ESPERAT  Tito Vilanova, Aureli Altimira  i Jordi Roura durant l'entrenament d'ahir del Barça a la Ciutat Esportiva.

Barcelona / VigoTito Vilanova va dirigir el seu primer entrenament després de mesos allunyat de la Ciutat Esportiva Joan Gamper. El tècnic empordanès, que finalment no ha volat a Vigo amb els seus jugadors, va rebre l'escalfor humana dels seus futbolistes i companys del cos tècnic però va decidir cedir el protagonisme a Abidal fent-lo volar a Galícia en un dia marcat pels retorns.

Aquest Divendres Sant, laborable per als jugadors del Barça, va ser de tot menys rutinari. Citats després de dinar a la Ciutat Esportiva, els futbolistes van poder parlar cara a cara amb el seu tècnic per primer cop des de feia mesos. Si el retorn de Vilanova va ser la primera bona notícia del dia, la segona la va donar ell mateix: Abidal tornava a una convocatòria per primer cop des del 29 de febrer del 2012, quan va jugar un amistós amb la selecció. Pocs dies abans havia jugat al Calderón amb el Barça. Més d'un any de lluita esperant aquest moment.

Jordi Roura, encara portaveu del cos tècnic en roda de premsa, va definir a la perfecció l'estat d'ànim de l'equip: "El retorn d'en Tito és molt important per a nosaltres. És un revulsiu, una injecció de moral molt gran. Ja és aquí i en aquest sentit tots estem contents i satisfets. Des d'un punt de vista professional i personal, és reconfortant". Tito Vilanova, però, no va volar a Vigo, ja que, segons va explicar Roura, "així s'ha acordat entre els metges i ell": "Ja s'ha acabat el tractament i els metges diuen que apareixen efectes secundaris durant els 7 o 8 dies posteriors. En funció de com evolucioni, hi ha moltes possibilitats que viatgi a París". El retorn del tècnic, doncs, serà "progressiu". Però la presència d'Abidal, que completa una convocatòria marcada per les baixes, va acabar d'aixecar els ànims de l'equip. Mascherano va ser el primer que va fer pública la notícia a les xarxes socials. I Abidal, a l'aeroport, era tot felicitat, amb el seu somriure d'orella a orella, rebent felicitacions d'aficionats i periodistes.

Quan Abidal era l'objectiu de les fotografies, Tito Vilanova ja era a casa. 67 dies després de volar a Nova York per iniciar el tractament posterior a l'operació d'un tumor a la glàndula paròtide, Vilanova havia tornat a les instal·lacions per dirigir un equip que segueix aspirant a jugar la final de la Lliga de Campions de Wembley i segueix dominant amb comoditat la Lliga. L'eliminació a les semifinals de la Copa del Rei contra el Reial Madrid ja sembla una ensopegada llunyana i no tan dolorosa de com semblava abans de golejar el Milan al Camp Nou. Vilanova no ha deixat mai de parlar amb els seus companys del cos tècnic i es va reunir amb ells el cap de setmana passat a Nova York, on també s'ha trobat amb Sandro Rosell i Andoni Zubizarreta. La major part de la feina feta per l'entrenador aquestes setmanes ha estat virtual. Ahir, en canvi, es va posar el xandall del club sobre la gespa de la Ciutat Esportiva per preparar el partit contra el Celta.

El partit de Balaídos, contra un Celta amb l'aigua al coll en la lluita pel descens (18 h), esdevé un parany per a un Barça que camina coix per culpa del virus FIFA , que ha estat particularment cruel en aquesta ocasió. Jordi Alba i Pedro han tornat lesionats, Xavi Hernández ha recaigut i dos pulmons de l'equip com Javier Mascherano i Lionel Messi han descansat poc després de jugar 90 minuts a 3.650 metres d'altitud a Bolívia. Amb el partit contra el PSG de dimarts a la cantonada, Vilanova i Roura disposaran sobre la gespa un equip diferent, en part per obligació i en part per decisió tècnica. Al vol que va sortir ahir al vespre de l'aeroport del Prat no hi havia ni el sancionat Víctor Valdés ni els lesionats Carles Puyol, Adriano Correia, Jordi Alba, Xavi Hernández i Pedro Rodríguez. "Cada any hi ha situacions en què hi ha moltes baixes a l'equip. Xavi va jugar perquè tenia el permís dels metges. El futbol té riscos i ara tan sols ens preocupa recuperar-lo com més aviat millor", va justificar-se Jordi Roura ahir a la Ciutat Esportiva Joan Gamper.

Amb Messi i Mascherano recuperant-se del mal d'altura que van patir en terres bolivianes i amb moltes opcions de ser suplents contra l'equip dirigit per Abel Resino, el partit sembla una oportunitat ideal per a jugadors com Bartra, Tello i Montoya. Cesc Fàbregas i Alexis Sánchez, per la seva banda, poden disposar de 90 minuts per treure's de sobre els dubtes sobre el seu rendiment de les últimes setmanes contra un equip moralment tocat després de perdre el derbi contra el Deportivo, una derrota que els ha enfonsat a la zona de descens. "Els partits contra equips en una situació tan complicada com la del Celta sempre són molt difícils", deia ahir Jordi Roura, que pocs dies abans de jugar al Parc dels Prínceps de París havia afirmat: "La Lliga és molt important i intentarem mantenir la línia de l'equip. Som perfectament conscients de la importància del partit de Vigo i qui jugui ho ha de fer al 100%". Song també té opcions de ser titular, ja que, com Alexis, només ha jugat un partit amb la seva selecció i va ser dissabte passat. El xilè, per la seva banda, va poder tornar a Barcelona abans que els internacionals argentins, ja que es va perdre per sanció el duel entre Xile i l'Uruguai de dimarts a Santiago. Amb tantes baixes, la llista de convocats va guardar un espai per a Deulofeu i, evidentment, per a l'altre nom propi del dia, Abidal.

Un Celta desesperat

El Barça, que no jugava a Balaídos des de la temporada 2006/07, es trobarà amb un Celta que pateix les baixes de jugadors claus com Iago Aspas i Andrés Túñez -sancionats- i el danès Krohn-Dehli, víctima també del virus FIFA després de lesionar-se contra Bulgària. A més, el migcampista Álex López tampoc s'ha recuperat d'un trencament fibril·lar i no podrà intentar marcar a Pinto, que jugarà a la porteria d'un estadi que va ser casa seva durant una dècada, de l'any 1998 al 2008.

stats