TOUR DE FRANÇA 2019
Esports 05/07/2019

El Tour viurà una batalla entre escaladors

Les baixes de Froome i Dumoulin i la incertesa al voltant de Thomas obren la porta a nous aspirants

Oriol Santos
3 min
Alejandro Valverde, en primer terme, i Geraint Thomas durant l’edició del 2018 del Tour de França.

BarcelonaLa 106a edició del Tour de França donarà el tret de sortida avui a Brussel·les. La capital belga és la seu escollida per l’organització per arrencar una de les edicions més interessants de la ronda francesa. Més de 3.400 quilòmetres, repartits en 21 etapes, portaran els 176 participants als Camps Elisis de París el 28 de juliol. La Grande Boucle, coneguda com la volta ciclista per excel·lència, oferirà un recorregut molt atractiu amb molts pocs quilòmetres de contrarellotge i una gran quantitat d’etapes de muntanya.

L’organització ha desenvolupat un perfil molt escalador que afavoreix l’espectacle i, sobretot, els grans líders. La segona gran volta del circuit UCI World Tour, posterior al Giro d’Itàlia, aglomera un total de 30 ports categoritzats entre fora de categoria, primera i segona. A més a més, presenta cinc finals en alt amb tres metes per sobre dels 2.000 metres d’altura, entre les quals destaquen el mític Tourmalet, el famós cim de Tignes i la inèdita estació d’esquí de Val Thorens.

Bernal i Thomas, els favorits

Les notòries baixes del quatre vegades campió del Tour, Chris Froome, i d’un dels suposats favorits, Tom Dumoulin, obren la porta a un grup de corredors que en un principi no haurien optat a la corona francesa. En aquesta línia, la caiguda que va patir Geraint Thomas, vigent campió de la ronda francesa, a la Volta a Suïssa l’ha situat en una posició d’incertesa en relació al seu favoritisme. El corredor de l’Ineos Team, equip que estrena denominació i que ha dominat amb claredat les últimes edicions del Tour, sembla haver perdut part de la suposada etiqueta de favorit que havia agafat. El britànic, per tant, competirà amb l’estrella emergent, Egan Bernal, pel lideratge de l’equip i, conseqüentment, per la classificació general.

El jove ciclista colombià de 22 anys s’ha convertit en un dels principals aspirants a arribar de groc a París. Primer classificat de la París-Niça d’enguany, Bernal sembla haver arribat al món del ciclisme professional per marcar una època. Dins de la sòlida estructura de l’Ineos Team i amb una meritòria quinzena posició en la seva estrena en el Tour, l’escalador colombià s’ha trobat en una situació immillorable en la seva primera gran oportunitat.

L’Ineos Team i el Movistar Team, els dos conjunts més potents. L’equip espanyol presenta una plantilla de gala per afrontar aquest Tour de França. Amb Nairo Quintana i Mikel Landa en el primer esglaó i l’experimentat Valverde en el segon, grans corredors com Enric Mas o el català Marc Soler completen un bloc de luxe. El conjunt d’Eusebio Unzué és davant d’una oportunitat única per regnar a París.

En un segon esglaó en la llista de favorits, hi apareixen Yates i Nibali. El britànic, germà del campió de la Vuelta a Espanya 2018, serà el cap de files del Mitchelton-Scott i està entre els cinc candidats a vestir el mallot de líder als Camps Elisis. En la mateixa línia, Nibali, únic corredor capaç de trencar l’hegemonia del passat Team Sky en els últims anys, es postula com un dels aspirants a recuperar el tron. Tot i els seus 34 anys, la guardonada trajectòria de l’italià el converteixen en un corredor sempre perillós a l’alta muntanya.

Més enllà d’aquests noms, cal remarcar el paper que poden fer Jakob Fuglsang, Richie Porte, Romain Bardet, Thibaut Pinot o Rigoberto Urán. D’altra banda, l’esprínter Mark Cavendish no hi serà per primera vegada en els últims dotze anys.

Marc Soler, únic representant català

La representació catalana a la ronda francesa és escassa. Únicament el vilanoví Marc Soler participarà en l’edició d’enguany. El corredor del Movistar Team, novè en la classificació dels joves en la seva estrena l’any passat, es defineix com un esportista sacrificat, compromès i treballador. Per tant, Soler exemplifica el prototip de ciclista d’equip.

Amb només 25 anys, el de Vilanova i la Geltrú s’ha convertit en un dels corredors més prometedors del panorama mundial. Campió de la París-Niça 2018, ha arribat a l’elit per començar a assolir fites importants. Sent conscient del seu marge de millora, Soler sap que tard o d’hora arribarà el seu moment.

stats