JUNTA DIRECTIVA
Esports 22/12/2011

Tres directors de comunicació en un any i mig

Xavier Martín és el nou director de comunicació del Barça en substitució de Ketty Calatayud. Des que Sandro Rosell és president, ara fa un any i mig, és la tercera persona que ocupa aquest càrrec.

Albert Solé
3 min
Tres directors de comunicació en un any i mig

BARCELONADes que Sandro Rosell va prendre possessió del càrrec de president del FC Barcelona l'1 de juliol del 2010 ja han passat tres persones diferents pel despatx del director de comunicació. Ahir Toni Freixa, portaveu del club, va anunciar el que s'havia acordat dimarts en la reunió de la junta directiva, que el nou màxim responsable de la comunicació del Barça serà Xavier Martín, fins avui director general de l'agència de comunicació TAPSA i amic íntim del germà de Sandro Rosell, Sergi. D'aquesta manera, Xavier Martín és el tercer director de comunicació que té el Barça en un any i mig. Martín substitueix Ketty Calatayud -que venia de La Vanguardia -, que ocupava el càrrec des de mitjans de gener del 2011 i que al seu torn havia substituït Pere Jansà -exresponsable de l'empresa Táctica-, nomenat l'endemà que Sandro Rosell fos escollit president, el 2 de juliol del 2010. Tant Jansà com Calatayud, però, continuen treballant al Barça.

Experiència i confiança

Xavier Martín té formació a Esade i més de 25 anys d'experiència en el món de la publicitat, amb 24 anys ja era director general d'una multinacional i actualment és vicedegà del Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya. Martín va col·laborar intensament durant la campanya electoral del 2010 per portar Sandro Rosell fins a la presidència del Barça, i des de llavors formava part de la comissió esportiva del club, i la seva tasca era acompanyar el juvenil A d'Òscar Garcia ens els partits a casa i en els desplaçaments.

Des de principis d'any, i a petició de Sandro Rosell, Xavier Martín es va incorporar a la candidatura d'Andreu Subies per presidir la Federació Catalana de Futbol (FCF) com un dels homes forts. Subies sempre va voler allunyar-se de l'etiqueta de ser un candidat patrocinat pel Barça, però la presència de Martín el delatava. El nou director de comunicació blaugrana va col·laborar en la victòria de Subies el 26 de març del 2011, però no va arribar a prendre possessió del seu càrrec de directiu. En teoria Xavier Martín havia de ser vicepresident de màrqueting de la Federació amb un alt grau de poder, però durant la campanya ja van saltar les primeres espurnes amb Subies per una qüestió d'egos. Expliquen des de dins de l'equip de Subies que no va agradar gaire que en molts mítings i xerrades amb clubs catalans fes servir sempre l'expressió "jo i Subies". Un cop guanyades les eleccions, el nou president de la FCF no va voler donar-li tot el poder que Martín esperava, i van partir peres.

Jansà i Calatayud

Amb l'arribada de Xavier Martín com a nou dircom del Barça, Ketty Calatayud continuarà lligada al departament de comunicació del club, però assignada al gabinet de presidència com a directora editorial. El mateix va passar amb Pere Jansà, que quan va substituir-lo Calatayud el gener passat va ser nomenat cap de l'àrea estratègica de comunicació, i posteriorment va ser traslladat a l'àrea social, on ara és el màxim executiu i mà dreta del vicepresident Jordi Cardoner.

Abans de contractar Jansà, que desconeixia completament el món periodístic esportiu català -llavors es va voler corregir aquesta mancança amb Calatayud-, Rosell va temptejar alguns dels periodistes més coneguts i respectats del país, però no n'hi va haver cap amb el perfil que buscava o bé no van acceptar el càrrec. Rosell va repetir la recerca abans de fitxar Ketty Calatayud de La Vanguardia , també sense èxit.

Tot i que Xavier Martín no començarà a exercir fins més endavant, avui en el dinar de Nadal entre la directiva i la premsa serà presentat als mitjans de comunicació que informen cada dia del Barça. A més, just abans del dinar el president Sandro Rosell haurà fet la roda de premsa amb la qual tancarà l'any 2011 i en la qual farà balanç del seu primer any sencer al càrrec.

stats