BARÇA

Valverde s’aïlla de la tempesta

El tècnic té intenció de complir el seu contracte i Bartomeu, al capdavant d’una junta amb divisió d’opinions, tanca el debat sobre la seva continuïtat

“Calma i reflexió”. Aquest és un dels missatges que va voler llançar el Barça al llarg d’una jornada de dimarts que va tenir molt més de tempesta que de calma. A la junta que encapçala Josep Maria Bartomeu hi ha divisió en diversos termes, un dels quals el que gira al voltant de la figura de l’entrenador. Després d’un dimarts que es podria catalogar de bojos pel trànsit de filtracions i informacions, la Cadena SER va avançar que Bartomeu té (i tenia) decidit que Ernesto Valverde segueixi a la banqueta. D’aquesta manera, el president blaugrana va tancar una jornada que havia començat de manera tempestuosa a Barcelona.

Una tempesta de la qual Valverde estava aïllat. Un cop acabada la temporada, el tècnic ha marxat uns dies de vacances per desconnectar abans de tornar aquest cap de setmana. Valverde va renovar el contracte al febrer (va firmar per un any més i un altre d’opcional) i la seva intenció és continuar al club, atenent al compromís que va firmar fa tan sols uns mesos. Des de l’entorn del Txingurri expliquen que els inputs rebuts fins ara per part del club expressen confiança, de la mateixa manera que afirmen la voluntat del tècnic de continuar. “L’Ernesto és un professional amb experiència en el món del futbol i si va firmar una renovació és perquè té intenció de complir el seu compromís”. Les expectatives al febrer eren molt altes, com és habitual en un club com el Barça, i el desenllaç final de la temporada ha sigut dolorós, sobretot per la derrota a Anfield i també a la final de Copa, malgrat haver guanyat la Lliga. “És evident que les derrotes fan mal, però no ha canviat res entre que va renovar i ara, més enllà que, com tots, hauria volgut un altre final de temporada. Però té ganes de revertir la situació i de preparar l’any que ve”, expliquen des del seu entorn. La voluntat del tècnic de continuar és ferma, i és plenament conscient de la magnitud i de l’exigència que envolta la figura de l’entrenador en un club com el Barça.

Exposició a la crítica

En més d’una ocasió, en roda de premsa, el mateix Ernesto Valverde ha parlat de la “magnitud” que pren la derrota en el Barça, conscient que l’exposició a la crítica és permanent, i que pot arribar de qualsevol banda. Després dels cops durs, el tècnic ha assumit públicament la seva responsabilitat. De la mateixa manera, confia en la seva capacitat per superar els moments complicats, que fa que no es plantegi dimitir. A Valverde l’avalen dues Lligues guanyades amb mà de ferro, la segona amb el Madrid diluït en la tercera posició a 19 punts del Barça. Però el seu pas pel club blaugrana el marquen, sobretot, “dues taques”, com va definir Leo Messi les desfetes de la Lliga de Campions a Roma i Liverpool.

Les dues Lligues guanyades en dos anys són dos dels principals punts a favor de la feina que el tècnic ha desenvolupat en dues temporades al Barça. En gran part, li han valgut la ratificació pública per part de Josep Maria Bartomeu. Hauria sigut incoherent que el màxim mandatari blaugrana hagués decidit tallar el cap del tècnic en funció del resultat contra el València després de certificar la confiança en l’entrenador dos dies abans de la final de Copa i d’exculpar-lo just després de la derrota.

Més enllà de la figura de Valverde, del debat que poden generar algunes de les seves decisions i de si se li ha d’exigir més valentia en determinats aspectes, les decepcions blaugranes a la Champions de les últimes temporades (en què destaquen Anfield, Roma i París-Torí) i la línia de joc aplicada obliguen a un debat que s’estengui a la globalitat del projecte esportiu. Gestionar la inèrcia guanyadora de Messi hauria de ser una fortalesa i mai una debilitat. En aquest sentit, la gestió esportiva no es pot limitar exclusivament a la figura de l’entrenador, que té una responsabilitat important en el rumb de l’equip, però no l’única.

Després d’aquesta temporada, la junta directiva es vol fer forta al voltant de la idea que Messi és l’únic intocable en un grup de futbolistes que han anat sumant anys alhora que se’ls ha renovat fins als 33-35 anys a preu d’or. En aquest sentit, des del club s’és conscient que cal anar rejovenint la plantilla -els fitxatges de Lenglet, Arthur i De Jong van en aquesta línia-, alhora que hi ha la necessitat de vendre abans de tancar el curs comptable, a finals de juny.

El responsable de la parcel·la esportiva és Pep Segura, mànager esportiu, una figura que va crear la junta l’estiu del 2017 i que alguns dits assenyalen. Segons va informar ahir Catalunya Ràdio, la junta té previst reunir-se per debatre sobre la feina de Segura. Una nova carpeta que ha de gestionar Bartomeu.