BARÇA

Valverde té el repte de convèncer el Camp Nou

El tècnic fa autocrítica i Messi demana confiança en la presentació de l’equip

Faltava mitja hora per l’inici del Gamper. Presentats els jugadors, era el torn dels parlaments. Ernesto Valverde agafava el micròfon i, visiblement nerviós, començava el seu discurs. “Nosaltres volem guanyar sempre, però la temporada passada no sempre ho vam poder fer, o no ho vam saber fer”, reconeixia d’entrada, abans de fer una crida a la unitat del barcelonisme “perquè el proper mes de maig tornem a tenir les quatre competicions a l’abast”.

El tècnic parlava per un Camp Nou que ni estava ple -encara- ni tenia gaires aficionats locals. Però sabia que els socis, els culers, estaven atents a les seves paraules. Malgrat tot, un rum-rum de desaprovació va acompanyar el seu discurs, breu, on va mostrar la màxima confiança cap als seus jugadors.

El Txingurri és conscient que no li espera una temporada fàcil. Des de la derrota a Liverpool que es respira un ambient de desconfiança generalitzat. Els fitxatges, sobretot els de Griezmann i De Jong, han ajudat a apujar una mica els ànims però tot, com gairebé sempre, acabarà depenent dels resultats. “Pressió pels títols? Això no és cap novetat, al Barça sempre és així”, afegia Valverde després de la victòria al Gamper contra l’Arsenal (2-1), on reconeixia també que encara estava donant voltes a la manera d’encaixar els nous jugadors en un equip on l’onze titular sembla estar predefinit. Al Txingurri li queden dues setmanes enverinades, amb una gira nord-americana on haurà de fer proves i acabar de posar a to els futbolistes a mig camí entre els milers de quilòmetres i nombrosos actes comercials de la gira pels Estats Units.

L’aval de la plantilla

El tècnic sap que la seva figura és qüestionada, per més que el president Bartomeu hagi reiterat la confiança en ell. Ara bé, el cert és que hi va haver molt debat al voltant de Valverde, que va salvar el càrrec perquè havia guanyat les dues Lligues consecutives, però sobretot perquè a l’hora de prendre la decisió no hi havia cap tècnic de garanties per rellevar-lo.

També els jugadors, liderats per Leo Messi, sempre havien mostrat la seva predilecció per la continuïtat de l’entrenador. Però el capità, gat vell, sap que els resultats ho són tot i va voler enviar un missatge de calma i d’unitat al barcelonisme. “Confio en aquesta plantilla, en aquests jugadors i en aquest cos tècnic. No tinc dubtes que junts tornarem a lluitar per tot”, comentava l’argentí al bell mig del Camp Nou. Com volent dir que hi havia equip per guanyar-ho tot però que només es podia aconseguir tancant files. Ara fa un any, Messi parlava de la Champions - “la copa linda y deseada” - com el gran objectiu. “És difícil dir alguna cosa avui després de la temporada passada. Però no em penedeixo de res. Aquest club sempre lluita per tot i aquest any no serà diferent”, expressava el capità. Un Messi que, reconeixent la frustració dels aficionats, donava valor al fet d’haver guanyat “la vuitena Lliga en onze anys”. “Potser avui no li donem el valor que mereix, però d’aquí un temps ens adonarem de com n’és de difícil”. El repte de guanyar la novena Lliga en dotze anys comença d’aquí quinze dies.