BARÇA

Víctor Font proposa votar sobre el vot electrònic a l'assemblea de socis compromissaris

El precandidat critica la gestió de la directiva en el cas Neymar

L'empresari Víctor Font ha ofert una roda de premsa al Centre Cívic Can Deu, al barri de les Corts, on ha explicat que ha iniciat els tràmits per incloure a l'ordre del dia de la propera assemblea de socis compromissaris del 6 d'octubre el debat sobre el vot electrònic. Font ha recordat que el 2010 el candidat Jordi Majó ja va proposar fer servir el vot electrònic, però 9 anys després el club encara no l'utilitza. Per incloure una proposta a l'assemblea, Font necessita el suport del 3% dels socis abans del dia 1 d'octubre. L'empresari, però, ha demanat a Bartomeu que l'inclogui sense necessitat de buscar les signatures, per poder debatre aquest afer que considera "clau" per al futur del Barça.

L'Ajuntament ha donat permís a Font perquè pugui situar punts de recollida de signatures a la zona del Camp Nou els dies de partit d'aquest setembre. I segons Font, el club també permetrà fer-ho a dins de les instal·lacions durant els següents partits al Camp Nou. "Molts precandidats i exdirectius consideren que el vot electrònic és una bona idea. Confio que la directiva ho escolti", ha raonat. 

"Tenim una proposta concreta per modificar els estatuts per incloure el vot electrònic, s'ha entregat una proposta treballada amb assessors legals per poder modificar els estatuts ja. Per poder incloure aquest afer a l'assemblea del proper 6 d'octubre ja s'han iniciat els tràmits, ja que els socis tenim dret a incloure propostes. Si ho aconseguim i els socis hi voten a favor, ens agradaria que a les eleccions presidencials del 2021 ja es pugui fer servir aquest sistema", ha dit Font.

L'empresari de Granollers, precandidat a la presidència del Barça amb Sí al Futur, va entregar fa uns mesos de manera gratuïta un software perquè el club blaugrana impulsi el vot electrònic. Font ha recordat que actualment la llei de l'esport no permet el vot electrònic per a un procés electoral a la presidència del Barça, però sí en altres casos. "Cal parlar-ne amb la secretaria general de l'Esport per veure com es pot canviar. La major part de diputats de Catalunya donen suport a fer aquest canvi, no ens consta que hi hagi partits que hi estiguin en contra", ha explicat.

Fomentar la participació

Segons Font, el vot electrònic serviria especialment en tres casos. "El vot electrònic hauria de ser clau per escollir la junta. A les presidencials la participació no ha superat mai el 54% dels vots. El vot electrònic hauria de permetre potenciar la participació, ja que ajudaria per exemple els socis que viuen lluny de Barcelona. El vot electrònic seria complementari al vot presencial", ha dit. Sobre la seguretat del vot, Font ha recordat que "al segle XXI, estats com Suïssa o Austràlia ja el fan servir en eleccions importants".

El segon exemple seria per "reformar l'assemblea de compromissaris, on de 4.000 socis convidats tot just uns 1.000 solen fer-hi acte de presència". "Cal modificar l'assemblea per donar veu als socis, facilitar el seu vot i que pugin decidir quins temes s'han de debatre i com", ha dit. El tercer cas que ha destacat Font són "els temes que tenen a veure amb la simbologia del club, com els noms de les instal·lacions, les modificacions de l'escut, les tres alternatives de samarreta per a la temporada...". "Caldria permetre que el soci pugui escollir", ha dit. 

Preocupat per Messi

"Ens preocupa el futur del club i de Messi –ha dit Font, preguntat sobre l'actualitat esportiva–. Una de les raons per les quals neix la candidatura és per tenir un futur ben planificat de cara als anys posteriors a la generació de Messi. Més que estar preocupat per les condicions contractuals de Messi, estic preocupat per garantir la felicitat de Messi. Ell estarà content si està rodejat dels millors jugadors".

Ridícul en el cas Neymar

Sobre el cas Neymar, Font ha dit que "el paper del Barça ha sigut ridícul". "No puc entendre les raons, ni com s'ha fet –ha lamentat–. S'ha demostrat que no hi ha un projecte esportiu clar. En pocs dies s'ha passat de dir que Dembélé era millor que Neymar a voler enviar el francès al PSG. No puc entendre res, no hi ha un projecte esportiu clau. I preocupa molt la situació econòmica".

"Recordo exemples de negociacions fetes en silenci, com Rakuten. Però en aquest cas no puc entendre per quina raó s'ha negociat tan obertament per Neymar. M'ha sorprès tot, en aquest cas", ha dit.

Segons Font, és normal que "el soci estigui preocupat per veure l'equip guanyant Champions, però també cal seguir la situació econòmica, i és preocupant". "El model econòmic és antic, ja que es destaca el lideratge en ingressos però no es destaca que som els líders en despeses. Cada any es guanyen menys diners, els beneficis decreixen i cal anar venent jugadors cada temporada. Dels 20 fitxatges dels darrers anys en queden uns sis", ha dit.