FUTBOL

Villar, Beckenbauer i Grondona, altres noms propis esquitxats per l’informe García

L'informe defineix com "erràtic i maleducat" el comportament del president de la RFEF

El 2014 la FIFA va preferir no publicar l’ informe Garcia i es va limitar a llegir les conclusions que en va treure Hans-Joachim Eckert, president del comitè ètic de l’organisme. Eckert va afirmar que hi havia sospites d’irregularitats però que no hi havia proves prou clares perquè Rússia i Qatar haguessin de perdre el dret d’organitzar els Mundials del 2018 i el 2022, respectivament.

L’ informe Garcia, finalment publicat, efectivament no aporta dades clares que parlin de compra de vots a canvi de diners. L’informe denuncia que s’utilitzin favors com el patrocini o les ajudes per guanyar simpaties, però, per exemple, no critica gaire la candidatura de Rússia 2018 malgrat que no va col·laborar amb la investigació i no va oferir els contactes que Michael J. Garcia els demanava. Dels russos es diu que no van fer “regals o favors” que poguessin haver fet canviar la intenció d’un vot. L’informe és més crític amb Qatar.

A part de Sandro Rosell, un altre dels noms propis és el del president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Ángel Maria Villar, de qui es diu que “es va negar a col·laborar” i que quan va ser interrogat “va aparèixer amb un altre advocat i es va negar a respondre fins que no li diguessin qui era, exactament, qui havia obert el cas”. Villar hauria arribat a utilitzar paraulotes i hauria cridat als investigadors del cas, i hauria tingut “un comportament erràtic i maleducat impropi d’una persona amb càrrec públic”, segons Garcia. L’exfiscal nord-americà també es va reunir amb Julio Grondona, l’històric president de la federació argentina, mort el 2014, que va recriminar-li que era “un empleat interrogant un superior”. Garcia li va recordar que ell no cobrava sou de la FIFA sinó que era un investigador independent, i Grondona li va replicar que parlaria amb el president de la FIFA, Joseph Blatter, per evitar situacions com aquella. Blatter és criticat per Garcia per “no haver fet prou contra la corrupció quan ell era el president”.

Un altre nom citat és l’exjugador alemany Franz Beckenbauer, que directament no va anar a les reunions a les quals estava citat per explicar la seva relació amb la candidatura australiana per portar el Mundial a aquest estat el 2022. “Sembla clar que va trencar les normes d’ètica de la FIFA”, en diu l’informe.