ESPANYOL
Esports 15/03/2012

Vint anys de reflexió per evitar tragèdies com la bengala de Sarrià

Natalia Arroyo
1 min
Els derbis contra el Barça obliguen l'Espanyol a multiplicar les mesures de seguretat per evitar escenes com la del 92 o aquesta del 2005.

El 15 de març del 1992, minuts abans d'un Espanyol-Cadis de la jornada 26 de Lliga, Guillermo Alfonso Lázaro, un nen de 13 anys, va morir a la tribuna de Sarrià a causa de l'impacte d'una bengala d'auxili marítim llançada per Franco Vila des de l'altra banda de l'estadi. El responsable de l'acció va passar sis mesos a la presó Model, a Barcelona, i l'entitat blanc-i-blava va haver de pagar una indemnització de 42 milions de pessetes per un delicte de "desídia, permissibilitat i falta de diligència i previsió", segons es desprenia de la resolució judicial de l'any 1993.

Vint anys després, l'Espanyol pot explicar que ha après la lliçó. "Mai, en cap espectacle públic, es pot assegurar la falta total d'incidents -afirma José Manuel Moya, conseller responsable de seguretat del club periquito i advocat-. Però hem aconseguit minimitzar la possibilitat que els espectadors puguin incomplir les mesures de seguretat".

Aquell dia, a Sarrià, com a la resta d'estadis de la Lliga espanyola, les entrades les trencava a mà un empleat i es començaven a aplicar les rutines de prevenció que exigia la nova llei de l'esport de l'any 1990. Ara les instal·lacions s'han modernitzat i a cada porta de Cornellà-El Prat, un dels recintes més nous d'Europa, hi ha una màquina que controla l'accés de cada soci i diferents membres de seguretat privada que revisen els bolsos dels aficionats. "Hem reduït en gran mesura que episodis tan desagradables com aquell es tornin a repetir", assegura Moya.

stats