BARÇA
Esports 24/06/2012

What's the right price for Jordi Alba?

El fitxatge de Jordi Alba s'ha encallat perquè el Barça i el València no es posen d'acord en el preu. Analitzem les variables de mercat que suggereix l'expert Esteve Calzada per taxar el jugador.

Natalia Arroyo
3 min
Jordi Alba en un entrenament de la selecció espanyola durant aquesta Eurocopa.

BARCELONACap negociació és fàcil. Ni tan sols quan totes les parts semblen estar d'acord. El Barça vol fitxar Jordi Alba, el jugador somia a tornar a vestir-se de blaugrana i el València accepta vendre'l. Però, mentre el futbolista espera lluny de la complexitat dels despatxos, els clubs es barallen perquè uns volen pagar el mínim i els altres cobrar el màxim. Ara bé, quines variables objectives determinen el preu d'un jugador? Esteve Calzada, especialista en màrqueting i agent FIFA, parla de vuit factors en un dels seus treballs sobre la situació del mercat futbolístic. Seguint les seves instruccions i adaptant-les a l'actual context econòmic, el preu actual de Jordi Alba podria ser d'uns 13 milions i mig d'euros.

Variables del joc

La qualitat tècnica i la polivalència del jugador són uns dels factors més importants per valorar quant s'ha de pagar per un futbolista. Tothom elogia les condicions de Jordi Alba i el potencial ofensiu que té malgrat moure's des del lateral, però el fet que sigui defensa en rebaixa considerablement el preu. Si tingués un perfil més golejador, la seva esquerra es pagaria més cara.

Pel que fa a l'experiència, el paper protagonista que està tenint Jordi Alba en aquesta Eurocopa pot distorsionar la valoració real del seu pes internacional. Després d'haver jugat amb la roja només vuit cops, acumula ara quatre titularitats consecutives. És un jugador que va a més, però encara no arriba al centenar de partits a Primera (74) i supera tímidament la vintena de partits a Europa (22) entre Champions (7) i Europa League (15).

El seu rendiment creixent, però, el fa ser un dels jugadors amb millor cartell del moment. En la llista de valoració de la UEFA, de fet, puntuen amb un 8,54 (sobre 10) la seva actuació fins ara i el situen com el sisè millor de la selecció espanyola, i el 31è de tots els equips participants. "Serà un dels millors laterals esquerra de l'Eurocopa", auguren.

Situació contractual i de mercat

Però no és només l'anàlisi del futbolista el que marca el preu, sinó també el context general que l'acompanya. Jordi Alba finalitza contracte el 30 de juny del 2013, cosa que vol dir que l'any que ve quedaria lliure. Les ofertes de renovació del València no el satisfan i l'entitat xe i els seus representants entenen que aquest és l'estiu oportú per marxar. Però que estigui a un any d'abandonar gratuïtament el club n'abaixa la cotització.

Tampoc afavoreix les exigències del València -convençut que pot treure pel jugador 15 milions d'euros- el fet que Jordi Alba no sigui un producte comercialment atractiu. Un noi discret, senzill, sense cap gran marca publicitària al darrere. No és un d'aquells jugadors que vengui samarretes. Pel que fa a marxandatge i màrqueting, doncs, el seu valor és força baix.

Un dels aspectes que animen el València a tensar la corda és la falta de competència d'Alba, les poques alternatives que hi ha al mercat en la seva demarcació. L'austríac del Bayern, Alaba; el francès de l'Arsenal, Clichy, i el serbi del City, Kolarov, són tres dels noms amb cert glamur que l'amenacen. El seu preu és tan prohibitiu que Alba lidera la llista de candidats. Perquè el de l'Hospitalet, a més, té només 23 anys, coneix la filosofia del club i assegura una adaptació ràpida.

Tensar massa la corda

L'exemple del Deportivo amb Filipe Luis l'estiu del 2009, però, adverteix el València del perill d'endurir en excés la negociació i quedar-se sense traspàs. El brasiler, per qui el president Lendoiro exigia 14 milions, no va anar al Barça, que va fitxar Maxwell per 4,5 i variables.

stats