549 PARTITS AMB EL BARÇA
Esports 02/01/2011

Xavi Hernàndez, del Lluís Sitjar als llibres d'història

Deia ahir Guardiola que, si els tendons de Xavi aguanten, podria sumar 500 partits més als 548 que ja ha jugat. Avui, el migcampista empatarà amb Migueli com a jugador amb més partits oficials al club.

Toni Padilla
3 min
BarcaAquests, Bianchetti

Barcelona.12 anys en el món del futbol donen per a molt. En 12 anys, per exemple, l'estadi Lluís Sitjar de Palma de Mallorca ha passat de viure partits de futbol a ser un solar en runes a l'espera de ser enderrocat. En 12 anys, un noi jovenet i menut ha passat de ser un desconegut al jugador que haurà jugat més partits en la història del Barça. Xavi Hernàndez jugarà avui el seu partit oficial 549 amb la samarreta del Barça, i igualarà el rècord de Migueli. Dimecres vinent podrà superar-lo, fita que aconseguiria en un estadi tan llegendari com és San Mamés.

Xavi, però, arriba als 548 partits amb corda per a estona i fins i tot serà a temps de jugar al nou estadi de l'Athletic, en construcció, si les lesions el respecten, tal com deia ahir Pep Guardiola. Als 30 anys, ha jugat més de 30 partits oficials en 9 de les 10 últimes temporades. Només una lesió al genoll que va patir durant un entrenament a la Masia la temporada 2005/06 li ha tallat una regularitat increïble. Pel que fa a aquesta dada, Xavi deia a l'entrevista a l'ARA: "Sóc molt pesat". Ahir, Guardiola va utilitzar la mateixa expressió. Sí, Xavi és molt pesat. Per sort per al Barça.

Aquests 549 partits signifiquen igualar el rècord de Miguel Bernardo Bianchetti, el central conegut esportivament com Migueli que durant 16 anys, del 1973 al 1989, va esdevenir el futbolista amb més partits al club. Xavi, en 12 anys, ja ha arribat a la mateixa xifra. A més, el defensa nascut a Ceuta tenia 38 anys quan va jugar el seu darrer partit, mentre que el migcampista vallesà en farà 31 d'aquí poc. És a dir, que superarà de llarg aquesta xifra. Per darrere, Puyol el persegueix amb els seus 506 partits, però el capità del primer equip és dos anys més veterà. El temps dirà, doncs, fins on arriba Xavi, però serà complicat igualar el seu rècord de partits.

Avui serà capità

Precisament l'absència per lesió del seu amic Carles Puyol permetrà que Xavi arribi als seus 549 partits amb el braçalet de capità avui davant del Llevant. Han passat 12 anys i mig des que el de Terrassa va escoltar al vestuari del vell estadi del Mallorca com Louis van Gaal li deia que jugués com sabia, perquè seria titular en el primer partit oficial de la temporada, aquell de l'anada de la Supercopa estatal. Xavi, amb 18 anys i una mica de nervis, va fer el seu primer gol ja el dia del debut, amb un bonic xut amb la dreta des de dins de l'àrea. Lluïa una samarreta de color taronja amb una franja horitzontal blava, i malgrat que va jugar un gran partit a títol individual, el Barça no va rutllar com a equip i va perdre 2 a 1 davant dels balears.

L'evolució del talent

12 anys després, Xavi s'ha convertit en el primer català a ser finalista de la Pilota d'Or -dos anys consecutius- i ho ha guanyat tot, incloses dues Lligues de Campions i dos Mundials: un de seleccions i un de clubs. "Segurament ningú s'esperava que aquell nano seria un jugador destinat a ser recordat per sempre. Era evident que tenia molt de talent i ja el primer dia al camp del Mallorca va jugar realment bé, però d'aquí a imaginar que seria el jugador amb més partits al Barça... doncs no ens ho esperàvem", admet Abelardo, un dels qui va jugar aquell dia d'agost del 1998 al Lluís Sitjar.

Xavi va arribar al club el 1991 quan tenia 11 anys. Fill d'una família amb el futbol a la sang -el seu pare i un germà també han jugat a futbol- ha aconseguit superar èpoques complicades en què va ser criticat fins a ser considerat un dels millors del món. L'home que defineix l'estil, que ha superat com a futbolista al mateix Guardiola, ha aconseguit amb molta feina semblar cada any més bo que en l'anterior. És així de pesat, en Xavi. Per sort.

stats