BARÇA
Esports 17/06/2012

Xavi Hernández: "La continuïtat serà bona per al Barça"

Reforç Jordi Alba està a punt de fitxar pel Barça, m'agrada. Tècnicament i físicament, no te l'acabes Vilanova He llegit el que va dir que en la comparació amb Guardiola sempre sortiria perdent i hi estic d'acord. Guanyar 14 de 19 títols és molt difícil de superar. Però treballarem molt bé

Rut Vilar
4 min
L'AMIC DE LA PILOTA  Xavi és un dels jugadors que més estona passa sobre el terreny de joc d'entrenament (01). A sota, durant una roda de premsa d'aquesta Eurocopa (02).

GNIEWINO (POLÒNIA)L'Eurocopa és un torneig especial per a Xavi Hernández (Terrassa, 1980). Triat millor jugador de l'edició jugada a Àustria i Suïssa el 2008, l'explosió de Xavi en aquell campionat europeu va esvair els dubtes sobre la figura del migcampista tant en la selecció espanyola com en el Barça. Ara, amb 22 títols al seu palmarès personal (20 amb el Barça i dos amb Espanya), 15 des d'aquella Eurocopa, Xavi Hernández no entén que li preguntin si, saciat de reconeixements, no ha perdut les ganes de guanyar. El volant blaugrana, protagonista en el debut del combinat espanyol, aspira a sumar un nou triomf internacional. A Polònia, des d'on segueix l'actualitat del Barcelona, cada dia és el primer a trepitjar la gespa dels camps d'entrenament.

¿Això d'arribar el primer als entrenaments i carregat amb el sac de pilotes sempre, ho fa perquè se sent com el juvenil de l'equip?

No, no. Com un juvenil m'hi sento, però no em cal carregar el sac de pilotes per això. És que sempre arribo el primer al camp d'entrenament i carrego les pilotes perquè així puc assajar unes quantes faltes abans que arribin els meus companys i comenci la sessió.

N'hi ha que aprofiten per assajar els penals. ¿Quant de temps fa que vostè no en pica un, de penal?

Crec que des d'una tanda del Mundial de Corea [contra Corea, a quarts de final].

No li agrada?

No en sóc especialista, normalment no en llanço, m'agrada molt més xutar faltes. Però si hi ha una tanda, no m'escapoleixo de la responsabilitat.

A punt d'acabar la primera fase, què li sembla aquesta Eurocopa? ¿Ha pogut veure com ho estan fent la resta de seleccions?

I tant, segueixo tots els partits que ens permeten els entrenaments i horaris, i crec que s'estan veient bons partits i molts gols. Els rivals seran els de sempre, excepte Holanda, que no ha fet cap punt. Crec que els favorits tornen a ser els mateixos.

Més enllà del mal torneig d'Holanda, ¿s'ha endut alguna altra sorpresa?

M'ha sorprès molt com juga França. Crec que Laurent Blanc vol que el seu equip jugui molt com el Barça, pressionant a dalt, no rifant cap pilota... I pel que fa a la resta d'equips, s'està veient un nivell físic molt alt, potser no tan tècnic, però sí molt físic. També m'han sorprès el futbol de seleccions com Polònia, Rússia i Ucraïna, rivals que no tenim tant en compte però que tenen un nivell de joc important.

Personalment, com es troba?

Molt bé. Estic molt content. Molt. Vaig acabar la final de Copa molt bé i aquí estic entrenant-me amb molt bones sensacions. Sento que a la selecció també tinc un rol important.

I el soli?

Estic perfecte. Els quinze dies sense partits abans de la final de la Copa del Rei em van anar molt bé. Aquest any he jugat amb molèsties molts partits, fins i tot n'he jugat alguns amb petits trencaments de fibres a la zona. Però aquells quinze dies per preparar la final contra l'Athletic em van ajudar a fer net i ara tinc unes sensacions boníssimes.

Pendents de la classificació per als quarts, ¿sap que els italians pateixen perquè Espanya i Croàcia pactin un 2-2 que els classificaria a tots dos? En diuen biscotto .

Home! Pactar un 2-2 és molt difícil, però és que no hi ha debat possible. Nosaltres sortirem com sempre, a guanyar, a tenir la pilota, a buscar la porteria rival... El mateix que fem al Barça, però aquí a la selecció. Tenim una filosofia molt clara. I, com al Barça, també és innegociable. Que ningú en tingui cap dubte, contra Croàcia sortirem a guanyar el partit.

Com has vist la selecció de Slaven Bilic?

Els croats són un equip important. El seu estil de joc s'assembla molt al d'Alemanya. Són forts; tenen futbolistes com Modric i Rakitic, tècnicament molt ben dotats; futbolistes que volen tenir la pilota, i també surten molt bé al contraatac. I a dalt tenen dues bèsties com Mandzukic i Jelavic. Es veurà un partit maco, vistós per als aficionats al futbol.

Divendres van presentar Tito Vilanova com a nou entrenador del Barcelona i va comentar que l'equip en tindrà prou amb un parell de reforços, bàsicament a la defensa. ¿Creu que el Barça en tindrà prou amb un central i un lateral per mantenir el nivell competitiu?

Sóc molt de l'opinió del Tito. Aquest any recuperem Villa, recuperem Afellay i el Leo serà normalment el davanter centre perquè un futbolista que ha fet 73 gols ha de jugar de davanter centre. Amb la desgràcia de la malaltia d'Abidal, on necessitem més gent és al darrere.

Un dels noms que més sona és el de Jordi Alba. Com el veu? ¿N'ha parlat amb ell aquí aquests dies de la possibilitat que fitxi pel Barça?

El Jordi està content, molt content. Està a punt de fitxar pel Barça i jo, com que tinc molt bona relació amb ell, també estic molt content. És un futbolista espectacular i, a més, afegim un guanyador a l'equip. Tècnicament i físicament, no te l'acabes. És un futbolista espectacular i, a més, s'ha criat al planter.

¿Va poder seguir la presentació del Tito?

No, però sé què va dir. N'he llegit moltes coses. He llegit allò que va dir que en la comparació amb Guardiola sempre hi sortiria perdent i hi estic d'acord. Guanyar 14 de 19 títols possibles, com hem fet en els últims quatre anys en l'etapa del Pep, és molt difícil de superar, però treballarem molt, i amb el Tito treballarem molt bé. La continuïtat serà molt bona per al Barça.

¿Es pot millorar el futbol que han fet aquests quatre anys?

Tot es pot millorar, però reconec que hem fet un futbol excel·lent. El Pep ho va dir molt bé: el Tito agafa l'herència d'allò que ell ha creat, per tant... Insisteixo, treballarem molt bé amb el Tito. És una persona molt preparada, molt futbolera, de la casa, amb un tarannà molt semblant al del Pep.

Vaja, que ho veu molt clar. Per cert, com li va en la porra que han fet del campionat entre els jugadors seleccionats?

Fatal, una ruïna. No n'encerto ni una. Això el Cesc, que va primer.

stats