POLÍTICA
Esports 12/06/2012

Xiular l'himne espanyol quedarà prohibit per llei

El Parlament valencià va aprovar la iniciativa després que al Camp Nou s'exhibís una pancarta a favor dels Països Catalans. El text preveu excloure tot contingut polític dels esdeveniments esportius.

Salvador Almenar
2 min
Aficionats del Barça i de l'Athletic durant la final de Copa de Mestalla, en què es va xiular l'himne espanyol.

VALÈNCIA.La presidenta madrilenya, Esperanza Aguirre, pot veure com es fa realitat el seu somni que mai més es torni a xiular l'himne espanyol en un partit de futbol. Això passarà si avui el Congrés dels Diputats dóna llum verda a la proposició de llei que preveu modificar la llei de l'esport perquè, d'ara endavant, es castiguin els actes que "incitessin, animessin, provoquessin o fossin constitutius d'ofenses o ultratges de paraula, per escrit o de fet a Espanya, a les seves comunitats autònomes o als seus símbols o emblemes". Menys d'un mes després de les polèmiques declaracions d'Aguirre en les quals exigia que se suspengués la final del la Copa del Rei entre el FC Barcelona i l'Athletic de Bilbao si es produïa una xiulada a l'himne espanyol -com finalment va passar-, la presidenta madrilenya veurà satisfeta la seva petició.

La iniciativa parlamentària, però, no prové del govern madrileny ni s'ha cursat recentment. La proposició de llei va ser elevada per les Corts Valencianes i registrada al Congrés el 2008, quan encara no s'havia disputat cap de les recents finals coperes entre els blaugranes i els vermell-i-blancs. El motiu que va portar el PP valencià de Francisco Camps a proposar aquesta modificació legal va ser l'ofensa que per al seu govern va suposar l'exhibició el 2005 de pancartes a favor dels Països Catalans en un partit disputat entre el Barcelona i l'Osasuna.

La iniciativa serà defensada aquesta tarda pel parlamentari del PP valencià David Serra i, si no hi ha cap sorpresa, la proposició serà aprovada gràcies a l'àmplia majoria que ostenta el grup parlamentari popular. Malgrat el sí, la normativa no entrarà en vigor avui mateix, ja que, com que prové d'una comunitat autònoma, es vota la seva presa en consideració i a partir d'aquí comença el seu tràmit parlamentari.

Amb l'aprovació gairebé assegurada, la modificació de la llei de l'esport establirà que qualsevol ultratge als símbols espanyols es consideri una falta molt greu i implicarà una sanció que va dels 60.100 als 650.000 euros. El text recull que no es podran cedir recintes esportius per a la celebració d'actes polítics que constitueixin un ultratge per a la unitat de la nació espanyola.

Fa unes setmanes al Vicente Calderón alguns aficionats culers van veure com la policia els requisava banderes independentistes. Ara això es podria convertir en norma. Passarà el mateix, si s'aplica amb equitat la llei, amb els que portin banderes espanyoles preconstitucionals o mostrin pancartes que incitin "a la discriminació, a l'odi o a la violència per motius referents a la ideologia".

Xiulada a Mestalla

La polèmica dels xiulets a l'himne espanyol va començar a la final disputada a Mestalla entre el Barça i l'Athletic el 2009, quan gairebé 50.000 persones van fer callar la megafonia mentre reproduïa l'himne. Encara que el senyal de televisió va camuflar com va poder el que va passar, el rei Joan Carles I sí que ho va sentir.

Amb aquest precedent, la repetició de la xiulada aquest any era un fet. I més encara després de l'acte que va celebrar la Plataforma Pro Seleccions conjuntament amb diputats de CiU, Amaiur, ERC, BNG i ICV, en què es va demanar a les aficions que reivindiquessin el reconeixement internacional de les seleccions en aquesta final. Una cosa que no podrà tornar a succeir si els companys de partit d'Esperanza Aguirre donen aquest gust a la presidenta madrilenya.

stats