FUTBOL

La mort d'Aitor Zabaleta, el trist precedent

Aquest aficionat de la Reial Societat va ser assassinat per radicals de l'Atlètic el 1998

La mort d'un aficionat del Deportivo de 43 anys és la segona a la rodalia del Vicente Calderón de Madrid en 16 anys. El 8 de desembre del 1998, abans d'un partit de la Copa de la UEFA entre l'Atlètic i la Reial Societat, un grup radical anomenat Bastión, vinculat al Frente Atlético, va esperar els autobusos amb aficionats bascos per poder agredir-lo. 

Aitor Zabaleta va arribar a Madrid amb un autocar que portava la penya femenina Izar, ple de dones, nens i acompanyants. Però segons van explicar llavors, després de comprar unes entrades van demanar a un policia on podien prendre alguna cosa, i aquest policia els va enviar a una zona on es reunien els radicals de l'Atlètic. Aquí es van produir agressions. Zabaleta, acompanyat de la seva xicota, va intentar ajudar un nen i quan intentava trobar la seva xicota, i va ser agredit per quatre 'skin heads'. Un d'ells el va apunyalar al cor. Va morir la matinada del 9 de desembre.

L'assassí, Ricardo Guerra, va ser condemnat el març de l'any 2000. Vinculat amb grups d'extrema dreta, va ser condemnat a 17 anys de presó. Guerra va tornar a ser detingut el 2012 quan després de passar un dia de permís fora de la presó, va intentar entrar amb droga al recinte. La família de Zabaleta ha denunciat en diverses ocasions que el Frente Atlético s'ha burlat de la mort del seu fill amb cançons al Vicente Calderón.