Esports Messi 21/12/2021

Aconseguirà Pochettino acostumar Messi a ser substituït?

Des de la temporada 2008-09 l'argentí ha jugat més de 80 minuts per partit a la Lliga

Joan Carol
Messi, amb cara d'incredulitat, després de ser substituït per Pochettino al PSG-Lió.

BarcelonaFora de casa hi fa fred. I, per la cara de Leo Messi quan Mauricio Pochettino l’ha substituït en el seu primer partit com a titular amb el PSG al Parc dels Prínceps, l’astre argentí comença a notar la fresca brisa parisenca. Des del gener del 2010 l’ex del Barça ha sigut titular en 371 compromisos de Lliga, i només ha sigut substituït 18 cops. Els entrenadors culers l’han canviat en el 5% dels partits que ha jugat de titular a la competició estatal. Al PSG en el 100%, si bé és cert que tot just acaba de començar el periple al campionat francès.

Diumenge contra el Lió, al minut 76, amb l’empat a 1 en el marcador, el de Rosario abandonava el terreny de joc. El PSG acabaria guanyant amb un gol d’Icardi en el temps afegit, però el desencís de Messi a l’hora de sortir de la gespa, contrariat per la decisió de l’entrenador, va passar per damunt de l’alegria per la victòria agònica.

Pochettino va argumentar en la roda de premsa posterior al matx que la decisió de retirar l’exblaugrana va ser per evitar una possible lesió. “S’acosten partits importants i cal protegir-lo”, va dir. “Són decisions que prenem per a l’equip”. Mentre abandonava el camp per deixar el seu lloc a Hakimi, Messi es va mostrar descontent i desconcertat. Potser per la falta de pràctica. De fet, la temporada passada tan sols va ser substituït una vegada. Al PSG, el seu primer partit va ser com a suplent. Dies després, en el debut a la Lliga de Campions, tot i disputar el partit sencer al costat de Neymar, el seu equip no va passar de l’empat contra el modest Bruges, la ventafocs del grup. I aquest diumenge, en un dels partits més importants de la Ligue 1, va ser el primer substituït amb el marcador obert. Després de negar la salutació a Pochettino, Paredes i Rafinha, que el coneixen bé, se’l miraven amb cara de preocupació, conscients que la seqüència podia tenir recorregut.

Els antecedents

Ara Messi és fora de la seva ciutat, com també la van deixar Neymar i Luis Suárez. L’uruguaià va arribar a l’Atlètic de Madrid després de perdre brillantor al Barça. Tot i això, en la seva última temporada com a blaugrana va ser substituït en només 8 partits de Lliga. Mesos després, al Wanda Metropolitano, anotaria 21 gols bàsics perquè els matalassers es proclamessin campions a la fi d’una campanya en què Simeone el va retirar del camp abans del minut 90 en 17 ocasions, més del doble del que estava acostumat al Barça. Luisito continua enfadant-se quan no acaba els partits, tal com reconeix Simeone, però al Cholo li compensa la gestió d’aquests incendis si després el davanter rendeix bé tant si és titular com si no. A París, Pochettino té ara aquesta difícil tasca amb el millor jugador de la història.

De fet, si l'extècnic del Tottenham vol evitar que les amenaces de Khalifa bin Hamad Al Thani, familiar del propietari del PSG, es repeteixin, haurà d'aprendre dels conflictes d'altres entrenadors amb la seva nova estrella. En un cas molt semblant es va trobar el Tata Martino fa alguns anys, però amb un resultat molt favorable al seu equip. El 24 de setembre del 2013, amb el Barça guanyant per 4-1 a la Reial Societat, el Tata va decidir donar descans a Messi al minut 81. L'actitud de l'exdavanter culer va ser semblant a la referida amb Pochettino: un posat d'incredulitat i de descontentament, que va rematar amb una dura mirada a l'entrenador. Curiosament, el Tata va fer servir un argumentari calcat al de Pochettino: "La meva responsabilitat com a entrenador és donar-li descans i cuidar-lo". Després d'aquell episodi, pocs canvis més van venir.