BÀSQUET - NBA

Una acrobàcia incompresa

La millor esmaixada de tots els temps es queda sense premi a l’All-Star

Larry Nance, Dominique Wilkins, Spud Webb i Michael Jordan van popularitzar el concurs d’esmaixades durant la dècada dels anys 80, però la NBA no va poder mantenir el nivell dels participants i la competició va entrar en un període de decadència. Preocupats per possibles lesions, els millors especialistes van evitar participar-hi. La dècada dels 90 va ser dura i durant dos anys (1998 i 1999) l’espectacle es va deixar de programar. La resurrecció va arribar de la mà de Vince Carter i Tracy McGrady, que van protagonitzar un concurs excels l’any 2000.

L’impuls d’aquella edició va durar uns anys, però el concurs d’esmaixades va tornar a empitjorar, acumulant guanyadors més preocupats en disfressar-se que en protagonitzar bons salts. Conscient del seu empobriment, la NBA va invertir l’ordre de les competicions i li va atorgar més protagonisme a la prova dels llançaments triples. L’actuació de Zach LaVine va rellançar l’any passat el xou, que la nit de dissabte a diumenge va tocar sostre. El base dels Minnesota Timberwolves va repetir títol, però l’esmaixada que passarà a la història serà la d’Aaron Gordon. L’aler pivot dels Orlando Magic va protagonitzar la millor acrobàcia de tots els temps. Una delícia.

El jugador va saltar per damunt de Stuff, la mascota en forma de drac dels Orlando Magic, va recollir la pilota amb una mà, se la va passar per sota de les cames i la va esmaixar amb l’altra mà. L’alçada que van aconseguir els seus peus va ser antològica. Els aficionats de l’Air Canada Centre van ser conscients d’haver presenciat un moment únic. L’esmaixada va ser premiada amb un 50, la màxima puntuació, però Zach LaVine va igualar el seu registre amb un salt menys difícil i la final es va resoldre amb dos salts extra.

El jurat, que va ser molt criticat, estava format per Magic Johnson, Shaquille O’Neal, Tracy McGrady, Dikembe Mutombo i George Gervin, el mític exjugador del Bàsquet Manresa. “Crec que ha sigut el millor concurs. Hi ha hagut algunes coses que mai abans s’havien fet. No vull comparar-me amb els grans, Michael Jordan forma part d’una altra lliga, però hem fet a la primera esmaixades per a les quals alguns dels grans especialistes necessitarien quatre o cinc intents”, va dir Zach LaVine. “Estic molt feliç d’haver preparat algunes esmaixades extra. Aaron mereixia el títol tant com jo, ha fet algunes esmaixades espectaculars. Estic content d’haver pogut dir l’última paraula”, va afegir.

“Si hagués sabut que seria així, hauria preparat millor el concurs. Ens haurien tingut aquí tota la nit esmaixant i no sabia que seria així”, va lamentar Aaron Gordon. “Zach LaVine és una esmaixador increïble. S’ha passat la pilota entre les cames saltant des de la línia de tirs lliures. Això és una bogeria. Només per aquesta esmaixada, cal donar-li el premi a ell. És per això que ha guanyat el concurs”, va afegir amb humilitat.

Conscient que els dos especialistes tenen tan sols 20 anys, la NBA es frega els ulls amb el concurs de dissabte, que augura l’inici d’una rivalitat entre dos esmaixadors de la qual es parlarà molt en els pròxims anys.

Thompson relleva Curry

Klay Thompson (Golden State Warriors) es va imposar a Devin Booker (Phoenix Suns) i Stephen Curry (Golden State Warriors) i es va proclamar campió del concurs de triples. El tirador va sumar 27 punts en una ronda final en què el seu company d’equip en va aconseguir 23. “Mentiria si digués que no he estat una mica nerviós, però després m’he centrat i ara em sento molt feliç d’haver-me pogut venjar de la derrota que vaig patir l’any passat”, va declarar Klay Thompson després de rebre el premi de nou campió. “Stephen Curry ha sigut, com sempre, un company excepcional i s’ha alegrat de veritat pel meu triomf”, va assegurar.

La nit va començar amb el concurs d’habilitats, en què Karl-Anthony Towns (Minnesota Timberwolves) va donar la sorpresa i, tot i ser un jugador interior, va superar Isiah Thomas (Boston Celtics) a la final. El triomf va ser analitzat per molts especialistes com un símbol dels nous temps. “El que hem aconseguit els jugadors joves dels Wolves en aquest All-Star és brillant”, es va limitar a dir el company de Ricky Rubio.

Més continguts de