LLIGA DE CAMPIONS
Esports 04/05/2011

50 anys, 7 finals i 3 Champions... de moment

Martí Molina
2 min
Els jugadors del Barça celebren la classificació per a la setena final de Champions mantejant Abidal, reaparegut ahir després del tumor al fetge.

Serà el 28 de maig, tres dies abans que es compleixi mig segle de la primera participació blaugrana en una final de la Champions, quan el Barça en jugui una altra, la setena de la seva història. D'aquell 31 de maig del 1961 fins ara han passat gairebé 50 anys. Un període durant el qual els culers han tastat el gust amarg de la derrota i han assaborit l'èxit aixecant tres vegades l' orelluda .

La primera final de la Copa d'Europa amb participació blaugrana es remunta a la temporada 1960-61. Va ser al Wankdorf Stadium de la localitat suïssa de Berna. Després de derrotar el Reial Madrid a les semifinals, amb l'històric gol de cap d'Evaristo, els blaugranes van perdre contra el Benfica per 3-2. Kocsis havia avançat el Barça, però tres gols dels portuguesos -un del porter Ramallets en pròpia porteria- van capgirar el marcador. Czibor va poder escurçar distàncies, però els blaugranes no podrien empatar un partit que va passar a la història com la Final dels Pals per les nombroses vegades que els culers van enviar la pilota a la fusta.

Els culers haurien d'esperar un quart de segle per tornar a una final de la Copa d'Europa. Seria l'any 1986, a Sevilla, contra l'Steaua de Bucarest. Els blaugranes arribaven a l'últim partit després de superar en les semifinals el Goteborg, en una "nit màgica" al Camp Nou en què van remuntar el 3-0 de l'anada. Però el Barça tornaria a perdre. El partit arribaria als penals després d'acabar amb empat a zero. I a la tanda definitiva la sort va caure del costat romanès.

El Barça va fer bona la dita que diu: "A la tercera va la vençuda". A l'estadi londinenc de Wembley, el 1992, el club aconseguiria la primera Champions després de derrotar la Sampdoria a la final, gràcies a un gol de Koeman al minut 111 de partit. Un trofeu que seria la joia de la corona del Dream Team de Cruyff. Un equip que es doctoraria aquell 20 de maig i que moriria dos anys després, el 1994, a la final d'Atenes que els blaugranes van perdre contra el Milan per 4 a 0.

No seria fins al 2006 quan el Barça tornaria a una final de Champions, a París. Amb Rijkaard a la banqueta i Ronaldinho com a estrella de l'equip, els culers van derrotar l'Arsenal per 2-1 remuntant el gol inicial dels gunners amb dianes d'Eto'o i Belletti. I l'última final és la de Roma, el 2009. Després de guanyar Copa i Lliga, l'equip que dirigia Pep Guardiola va completar el triplet superant el Manchester United per 2 a 0, gràcies als gols d'Eto'o i Messi.

"Us en devem una", deia Guardiola a finals de la temporada passada, just després de proclamar-se campió de Lliga, i llançant un missatge d'esperança a una afició que dies enrere s'havia quedat sense l'anhelada final de la Champions al Bernabéu. I l'equip ha complert la paraula del seu entrenador. El Barça va fer bons els pronòstics i va arribar a la final Wembley, precisament a l'estadi -actualment remodelat- on va començar l'idil·li culer amb la màxima competició europea de clubs.

stats