BARÇA

L'acció de responsabilitat segueix contra Laporta i cinc exdirectius

El 87% dels compromissaris del Barça aproven que el club retiri el recurs contra 11 exdirectius i la companyia Zurich, però si a l'acord no s'hi sumen els altres sis exdirectius el procés seguirà i podria acabar al Suprem

2.256 dies després, l'assemblea del Barça fa marxa enrere. 328 socis han decidit aturar l'acció de responsabilitat contra Joan Laporta i 16 directius més, una acció que va impulsar Sandro Rosell el 16 d'octubre del 2010 i que ha suposat un cruel enfrontament entre l'actual directiva i l'expresident Laporta. Una decisió dels socis del Barça –328 a favor, 24 en contra i 24 en blanc–, però que no atura definitivament l'acció de responsabilitat perquè hi ha sis exdirectius que no s'han adherit al pacte signat fins ara amb 11 exdirectius i la companyia asseguradora Zurich.

Josep Maria Bartomeu ha fet un parlament de 12 minuts per explicar la posició de la junta actual en què ha exposat els motius per "retirar el recurs" contra la sentència de primera instància que va concloure que el mandat de Laporta no va acabar amb pèrdues i, per tant, els 17 exdirectius afectats no havien de fer front a cap pèrdua. El president ha volgut traslladar els compromissaris a "l'escenari del 2010". La votació va ser "molt ajustada", ha recordat en referir-se als 29 vots de diferència que hi va haver aquell octubre del 2010, també al Palau de Congressos. "És un tema que hem de resoldre i ara es donen les circumstàncies per tancar-lo. Hem de ser nosaltres, la junta directiva, qui ha de fer el primer pas", ha justificat el mandatari blaugrana: "Potser no tanquem del tot la carpeta, però hem d'anar tancant ferides".

"

"És un acord que no busca proclamar vencedors i vençuts. Amb aquest acord guanyem tots, sobretot el Barça"

Josep Maria Bartomeu President del Barça

"Aquest acord consisteix a renunciar. Totes les parts. Aquesta sentència no va satisfer a ningú", ha afegit Bartomeu, que ha demanat un "esforç" a totes les parts perquè "la ferida no continuï oberta". El president ha dit que la companyia asseguradora Zurich es farà càrrec de 6,2 milions: 3 milions destinats al club i 3,2 per pagar els costos judicials. Tots hi perdem si no hi ha acord", ha sentenciat. "Aquí no hi ha bons i dolents", ha contestat en el torn de preguntes.

Dels 17 exdirectius, se n'hi han afegit 11 –Alfons Godall, Jaume Ferrer, Joan Boix, Albert Perrín, Jacint Borràs, Alfons Castro, Josep Cubells, Josep Antoni Colomer, Jordi Torrent, Patrick Auset i Magda Oranich–. En canvi, no s'hi han adherit Joan Laporta, Rafael Yuste, Maria Elena Fort, Xavier Bagués, Josep Ignasi Macià i Xavier Sala i Martín. "Hi tenen tot el dret", ha dit sobre aquests sis exdirectius: "Ja ho explicaran".

"Sempre podem parlar amb els que de moment no han volgut firmar l'acord"

Josep Maria Bartomeu President del Barça

Bartomeu ha obert la porta a ampliar l'acord d'aquí al gener, quan hi hauria d'haver la sentència de l'Audiència de Barcelona. "Sempre podem parlar amb els que de moment no han volgut firmar l'acord. Un cop votem avui, si surt que sí, dimarts mateix retirarem els recursos contra els exdirectius, i amb els altres sis sempre hi hem de poder parlar. Però primer que parlin amb els seus companys, amb els que han sigut valents. No tindrem cap inconvenient a retirar el recurs als tres sis", ha explicat: "El club està obert a seguir parlant".

"Podem desistir contra tots, però com que ells han impugnat, no tanquem el plet", ha especificat el secretari de la junta, Jordi Calsamiglia, per explicar que si Laporta i els altres cinc directius no s'adhereixen al pacte, hi continuarà havent curs per aquesta qüestió, ja que segurament anirà al Tribunal Suprem.

El fil argumental

"Per què es va presentar l'any 2010 l'acció de responsabilitat?", ha preguntat Calsamiglia. "L'auditor [Deloitte], el 21 de juliol del 2010, va retornar els comptes al club amb quatre excepcions i tres incerteses", ha respost el mateix directiu per explicar els motius de l'acció que es va emprendre contra Laporta i la seva junta. "Va ser per iniciativa del mateix auditor", ha puntualitzat Calsamiglia. El resultat econòmic final, aplicades aquestes excepcions i incerteses, era de 79,7 milions d'euros de pèrdues durant l'exercici 2009-10. Un fet que portava la junta de Laporta a perdre 47,6 milions durant el seu mandat. Amb aquest escenari, d'acord amb la llei de l'esport, la junta de Rosell havia de traslladar la qüestió a l'assemblea perquè decidís. "Era difícil de gestionar però s'havia de fer així", ha dit el secretari per justificar que la junta ho portés a l'assemblea aquell any. "Ningú se sent comfortable amb aquesta sentència", ha dit Calsamiglia: "Nosaltres hem recorregut i ells han impugnat. Si nosaltres desistim i ells no desisteixen, i el tema segueix endavant".

A l'assemblea, en segona convocatòria, hi han assistit 420 compromissaris dels 4.494 citats. "Són fonamentalment decisions econòmiques", ha dit el president en la seva primera compareixença.

A l'acte al Palau de Congressos hi havia 18 dels 19 directius actuals, tots menys Joan Bladé. Anteriorment, amb un 98%, l'assemblea  ha aprovat el patrocini de Rakuten i, amb un 89%, el projecte per aterrar a la Xina amb la creació d'una Escola FCB de la mà de Mission Hills Group: una inversió de 4 milions per al Barça que s'espera haver recuperat com a màxim en quatre anys.