DOL A LA LLIGA
Esports 08/06/2012

Un atac de cor acaba amb la vida de Preciado

L'entrenador càntabre Manolo Preciado va morir ahir a causa d'un atac de cor. Preciado, que estava de vacances a València, hauria sigut presentat aquest matí com a nou entrenador del Vila-real.

Nuria García
2 min
Un atac de cor acaba amb la vida de Preciado

BARCELONA.El tècnic Manolo Preciado va morir ahir a causa d'un atac de cor a l'edat de 54 anys. L'entrenador càntabre, que va ser destituït de l'Sporting a mitjans de la temporada passada, hauria estat presentat avui com a nou preparador del Vila-real. De fet, el tècnic arribava al club groguet amb el repte d'aconseguir tornar el club a Primera Divisió, cosa que hauria representat el seu tercer ascens a la màxima categoria del futbol espanyol. Preciado, considerat un dels entrenadors més carismàtics de la Lliga, estava passant uns dies de descans a Mareny de Barraquetes, un poble proper a València, on residia la seva parella actual. Ahir, després d'haver-li fet l'autòpsia, el seu cos va ser traslladat a Santander, on serà incinerat. El funeral se celebrarà aquesta tarda a l'església dels Padres Franciscanos de la capital càntabra.

Una vida plena de cops durs

"La vida m'ha colpejat fort. Podria haver-me fet vulnerable i acabar fotent-me un tret, o podria mirar al cel i créixer. Prefereixo la segona opció", va dir Preciado a finals d'abril de l'any passat. El seu pare acabava de morir atropellat per un vehicle que va intentar empènyer quan aquest, en una rampa, s'havia quedat sense bateria. Nou anys abans, el tècnic càntabre rebia el primer cop dur: Puri, la seva dona, moria a causa d'un càncer i ell es quedava vidu amb dos fills. Però dos anys més tard, el petit, Raúl, moria després que la seva moto xoqués contra un mur. El tècnic va trobar en la seva passió pel futbol el consol per mantenir-se sencer i mirar endavant després de tots els cops que li havia donat la vida.

Racing i Sporting: els seus clubs

De fet, Preciado havia dedicat pràcticament tota la vida a l'esport rei. Com a jugador, va debutar amb el Racing de Santander l'any 1978 i, després de passar pel Linares, el Mallorca, l'Alabès, l'Ourense i la Gimnàstica de Torrelavega, l'any 1992 es va retirar. Va ser precisament aquest últim club el que li va donar la primera oportunitat d'entrenar, a Tercera Divisió. El tècnic va aconseguir, en la temporada del seu debut, l'ascens de categoria i l'èxit el va repetir la temporada següent amb el Racing B. La recompensa li va arribar la temporada 2003/2004, quan va ser cridat per entrenar el primer equip. Tot i això, l'arribada de Piterman va acabar amb el seu projecte al capdavant del Racing. Després de passar pel Llevant (amb qui va aconseguir l'ascens a Primera) i el Múrcia, i tornar al Racing, Preciado va aterrar a l'Sporting de Gijón, el club on ha desplegat al màxim la seva filosofia del futbol i d'on va ser destituït a mitjans de la temporada passada. "Lamento si vaig fer res malament, seré d'aquest equip tota la vida, seré soci de l'Sporting fins que em mori", va assegurar el dia del seu comiat del club on més temporades ha entrenat.

Ahir, jugadors i entrenadors van voler tenir paraules d'estima cap a ell. I tothom va estar d'acord a elogiar la seva figura. La seva manera de fer, planera i propera, dient les coses pel seu nom, era i serà reconeguda per tots els col·legues de professió i els professionals que va tenir a les seves ordres o el van conèixer durant les seves carreres.

stats