ATLETISME

Arriba a Barcelona 'The Athlete', el documental sobre Abebe Bikila

El film recorda la història de superació d'un dels millors atletes de la història i serà projectada amb fins benèfics

El realitzador etíop Rasselas Lakew presentarà aquest dissabte a Barcelona la pel· ícula "The Athlete" (L'Atleta), que també protagonitza i que es basa en la història de superació d'Abebe Bikila, qui va guanyar Roma la marató dels Jocs Olímpics de 1960.

La projecció del llargmetratge, a l'Auditori Axa aquest dissabte dia 20 a les 19h, és una iniciativa de l'Associació de Famílies de Nens i Nenes d'Etiòpia (AFNE), que destinarà els beneficis que obtingui per les entrades-a tres i cinc euros-al centre maternoinfantil de Muketuri. Lakew, que està establert a Nova York i que pròximament té previst viure a Barcelona, considera que Bikila és "un símbol universal de l'esperit de superació i un exemple a seguir en l'esport i en la vida".

Nascut l'any 1932 en un poblat del nord d'Etiòpia, l'atleta va ser el primer a aconseguir una medalla d'or per a un país africà, corrent descalç a la mítica prova de la marató de Roma, que després va tornar a guanyar a Tòquio l'any 1964. Un accident de cotxe a Addis Abeba el va deixar en l'any 1969 en una cadira de rodes, però aquest fet no va fer que abandonés la competició, ja que va seguir participant en campionats de tir amb arc a Anglaterra per a discapacitats i als Jocs per paraplègics de Noruega a 1971. Va morir l'any 1973, als 41 anys, per un vessament cerebral a conseqüència de l'accident d'automòbil.

En la seva pel · lícula, que va codirigir juntament amb Davey Frankel, Rasselas Laked retrata les circumstàncies vitals d'aquest atleta que "mai es va donar per vençut". La AFNE és una associació catalana fundada l'any 2003 per un grup de famílies que van adoptar infants a Etiòpia i que volen mantenir llaços amb el país d'origen dels seus fills.