Un xiulet indigne

A l’arbitratge li cal una reflexió profunda. El VAR solucionarà algunes coses, però no ho solucionarà tot

Esclar que tothom s’equivoca. Esclar que xiular és complicat. Esclar que tothom s’ho mira en funció del color de la seva samarreta. Però també és molt cert que els àrbitres, a vegades, volen ser més papistes que el Papa i s’acaben ficant en embolics innecessaris. I els jugadors, als quals no els penalitza fer teatre o protestar com si no hi hagués demà, se n’aprofiten tant com poden. I això fa que moltes vegades un acabi sentint vergonya aliena, tant dels uns com dels altres. Ahir va passar més o menys això, tot i que el gran culpable es deia Alejandro Hernández Hernández.

El seu arbitratge al clàssic va ser més que fluix. No la va encertar en decisions clau com la no expulsió de Bale, la falta de Suárez en el segon gol, el possible penal a Marcelo... Però sobretot va errar perquè se li va descontrolar el partit. No va aplicar el mateix criteri en jugades similars i va acabar fent sortir de polleguera uns i altres. El Barça va ser perjudicat i afavorit. Igual que el Reial Madrid.

Això ja ha passat altres vegades i alguns ho veuen com una equació matemàtica i consideren que, com que el resultat d’ajudes i robatoris és zero, l’arbitratge es pot donar per bo. Doncs encara pitjor, perquè significa premiar la mediocritat.

A l’arbitratge li cal una reflexió profunda. El VAR solucionarà algunes coses, però no ho solucionarà tot, principalment perquè no es pot aturar el partit a cada jugada per mirar la tele. Per això no calen tants atletes i sí més professionals que entenguin el joc. No serveix de res tenir una forma física digna dels Jocs Olímpics -que és un requisit més que indispensable als àrbitres actuals- si després l’acabes espifiant cada dos per tres. Cal més autoritat, sense que ho confonguin amb xuleria. I sobretot, sentit comú.

Per entendre’ns. Hernández Hernández va ser l’àrbitre que l’any passat no va concedir aquell gol clamorós al camp del Betis. En canvi, va ser escollit el millor àrbitre de Primera. Alguna cosa falla.

Més continguts de