Suárez rescata un Barça que juga amb foc durant 70 minuts (1-2)

Neymar i Alba capgiren el gol inicial de Thievy per part de l'Almeria

Albert Llimós
4 min
Els jugadors del Barça celebren el segon gol / JORGE GUERRERO / AFP PHOTO

Almeria (enviat especial)Amb 10 minuts n'hi ha hagut prou. Després de vorejar pel llindar del precipici durant més de 70 minuts, el Barça ha guanyat a Almeria gràcies a la connexió entre Messi i Luis Suárez, revulsiu des de la banqueta per al conjunt d'un Luis Enrique que suma tres punts vitals per evitar agreujar la delicada situació de l'equip i la institució. Thievy havia avançat els andalusos a la primera meitat, en la qual el Barça ha oferit una imatge gris, però al segon temps, el desequilibri de Suárez ha permès als blaugranes sumar tres punts vitals per seguir l'estela del Reial Madrid. Neymar i Jordi Alba han estat els encarregats de certificar el triomf, en un duel en què el Barça ha anat de menys a més i ha estavellat tres pilotes al travesser.

A Almeria, ha tornat la sacsejada, profunda i impactant, de Luis Enrique, que ha tornat a ser fidel a les seves idees, una mirada molt personal al seu equip i la gestió del grup, apostant pels canvis constants de jugadors d'un partit a un altre. L'asturià ha deixat fora de l'onze Piqué, Xavi, Alves, Neymar i Luis Suárez, mentre Douglas s'ha tornat a quedar fora de la llista de convocats. En total, cinc canvis respecte al partit contra l'Ajax a l'Amsterdam Arena. Com va passar contra el Celta al Camp Nou, la batuta al mig del camp ha estat per a Rakitic i Rafinha, els homes escollits per governar el partit des de la medul·lar. Missatge clar de Luis Enrique: mig del camp poderós, amb homes generosos en l'esforç i poderosos en la conducció. De fet, la primera gran oportunitat ha arribat en una transició ràpida. Córner que serveix el conjunt andalús, que deixa un tres per tres darrere, bloca la pilota Bravo i contraatac veloç que condueix Rafinha. Rubén ha salvat en un dues ocasions els intents de Messi i Munir.

Una de les sorpreses de la tarda ha estat l'absència dels tres laterals drets de la plantilla a l'onze titular: ni Alves, ni Douglas, ni tampoc Montoya; Adriano ha estat l'escollit per al carril dret. La suplència de Piqué, a més, tot i que Luis Enrique ho minimitzi en sala de premsa, ha abonat el debat sobre la relació entre el central barceloní i l'asturià. Són ja tres partits consecutius sense Piqué, des que les càmeres el van captar a la banqueta de Montilivi, a la final de la Supercopa de Catalunya, amb el mòbil a la mà. Sense la presència de Piqué, un dels arguments dels andalusos ha estat el joc aeri. En una falta frontal que ha col·locat a l'àrea Soriano, el central Trujillo ha tingut la primera gran ocasió, però no ha aconseguit rematar a boca de gol, després de superar Marc Bartra en el desmarcatge. Thievy ha donat un nou avís, però el primer gran ensurt ha estat visitant. Per acumulació, per guanyar la segona pilota. Munir centra al segon pal, Rakitic fa lluir Rubén amb un gran cop de cap i la pilota queda morta a la frontal de la petita, franca per a un Messi que entra en carrera tot sol, però el seu remat amb el cap impacta contra el travesser. Telmo Zarra encara es resistia, i l'argentí no ha pogut igualar l'home rècord del futbol espanyol amb els anhelats 251 gols.

Al cap de 10 minuts, la teranyina de l'Almeria ha fet caure el Barça en el parany preparat per Francisco. Messi condueix en diagonal, els passadissos es tanquen, ningú s'ofereix en curt i l'argentí s'emborratxa de pilota amb un intent de dríbling a la frontal que no fructifica. Amb tres simples accions perfectament executades i coordinades l'Almeria ha esmicolat el Barça, bolcat al terreny de joc visitant. Soriano filtra una passada a l'espai entre els dos centrals catalans, Thievy arrenca des de camp propi, supera Bartra per velocitat i bat Bravo en l'un contra un pel pal curt.

A la represa, Luis Enrique ha buscat solucions en la pegada més que en el joc. Pedro i Munir han cedit el lloc a Neymar i Suárez per intentar remuntar l'1 a 0 parcial. L'uruguaià ha tingut la millor ocasió als 60 minuts. Córner que es prolonga al segon pal i la seva voleia impacta contra el travesser de Rubén. No hi ha manera, Suárez continua negat amb el gol des del seu debut al Santiago Bernabéu. Amb 25 minuts per davant, Luis Enrique ha mogut peces. Xavi per Busquets per intentar donar sentit a les llargues i infructuoses possessions blaugranes, penalitzades per l'Almeria cada cop que el Barça perdia en primera línia de construcció. Amb només dos homes, i molts metres per davant, els locals creaven pànic a la defensa del Barça.

L'aposta ha obtingut el seu resultat al minut 73. Messi s'allunya del bosc, arrenca des del darrere i connecta amb Suárez, que després d'una gran maniobra guanya la banda i assisteix Neymar. La rematada del brasiler, tot i impactar en Ximo Navarro, ha acabat entrant i ha certificat l'empat a un. Tres minuts més tard, amb un Almeria tocat per la connexió de la tripleta atacant blaugrana, l'uruguaià ha repetit maniobra en el mateix lloc, però aquest cop el seu xut ras i potent ha marxat fregant el pal dret de Rubén. El Barça ha aprofitat l'atordiment local, i només tres minuts més tard, una nova jugada entre Suárez i Messi ha acabat amb el tercer travesser de la tarda. El remat de l'argentí, un altre cop amb el cap, l'ha repel·lit la fusta. La decisió del Barça ha trobat premi al minut 81. Suárez, omnipresent, assisteix Alba al segon pal i el lateral supera el porter local amb facilitat. En deu minuts, la connexió entre Messi i Suárez ha servit per capgirar el partit.