COPA
Esports Barça 04/03/2015

Un Barça garrepa però resolutiu es planta a la final de Copa (1-3)

Neymar amb dos gols i Luis Suárez certifiquen el triomf blaugrana contra el Vila-real

Albert Llimós
Leo Messi, Neymar i Luis Suárez / DENIS DOYLE / GETTY IMAGES

BarcelonaLes passades horitzontals entre Gerard Piqué i Javier Mascherano durant els primers tres minuts de partit, invitant el Vila-real a sortir a buscar-lo, eren un senyal del que buscava el Barça al Madrigal. A l'equip de Luis Enrique li ha sortit bé la seva proposta futbolística, almenys pel que fa al resultat, arriscant molt amb un joc garrepa, superat durant molts minuts pel Vila-real, però a la vegada demolidor en atac. Gràcies a la qualitat del trident, el Barça ha guanyat 1 a 3 al Madrigal i ha certificat la classificació per a la final de Copa, on es trobarà l'Athletic. Neymar en dues ocasions i Luis Suárez han marcat els gols, mentre Sergio Busquets ha acabat lesionat i Tomás Pina, expulsat.

Ter Stegen, organitzador

El conjunt de Luis Enrique ha sortit al terreny de joc molt conscient de l'avantatge que va obtenir a l'anada de les semifinals (3-1 al Camp Nou). A més, per accentuar-ho, al minut tres el Barça ha tornat a evidenciar la contundència ofensiva que té quan ataca desbocat, amb molts metres per davant. Futbol senzill. Passada en llarg de Mascherano al pit de Luis Suárez, i a partir d'aquí que el trident faci i desfaci al seu gust. Tres tocs de l'uruguaià, que ha girat a la banda contrària, on ha rebut Messi per habilitar Neymar amb una passada filtrada en diagonal. El brasiler ha superat Sergio Asenjo al primer toc per refredar, a priori, l'ímpetu groguet. Tres tocs de Suárez, quatre de Messi i un del brasiler, que ha marcat el seu cinquè gol a la Copa. El Barça no necessita res més. Directe. Demolidor. Això sí, el del minut 3 ha estat l'últim senyal del Barça en tota la primera meitat.

Tot i el 0 a 1, el conjunt de Marcelino García Toral ha persistit amb la seva empenta. En els primers 20 minuts, els locals ho han provat fins a sis cops. Primer Cherysev amb cama dreta, després Vietto de cap, Uche amb un remat a la part lateral de la xarxa o Cherysev amb un xut que ha tapat amb la mà dreta Marc-André Ter Stegen. El Barça anava perdut, sense intensitat, sense voluntat de buscar la porteria d'Asenjo. Tot el joc passava per Ter Stegen, omnipresent durant els primers 45 minuts, amb 40 intervencions, al nivell dels jugadors del mig del camp blaugrana el dia que l'equip té més control. La somnolència visitant ha derivat finalment en el primer gol groguet. Centrada des de la banda esquerra al segon pal, on arriba per sorpresa Jonathan Dos Santos per creuar la pilota i superar el porter alemany del Barça. Era el minut 39 i el Vila-real marcava per seguir somiant. En la mateixa jugada, una topada entre Pina i Busquets ha provocat la lesió del de Badia, que ha estat substituït per una lesió al turmell. Aquest dijous se li faran més proves per saber-ne l'abast. Jérémy Mathieu ha entrat al lloc del català.

A la represa, el guió s'ha repetit, tot i que sense l'ímpetu local dels primers minuts. El Vila-real ha insistit per les dues bandes, i al quart d'hora Marcelino ha buscat un canvi decisiu, amb l'entrada de Giovani per Uche. Els plans del tècnic local –que ha estat correspost amb l'entrada de Xavi en el lloc de Rafinha– se n'han anat en orris al cap de pocs segons. Entrada duríssima de Pina a Neymar, fent la tisora i caçant els turmells del brasiler, i l'àrbitre no ha dubtat a expulsar el migcampista. A partir d'aquí, el Barça ha començat a crear perill. Iniesta ha trobat una passada impossible entre un bosc de cames que ha estat a punt d'aprofitar Suárez, i uns minuts més tard el Barça ha tingut un tres contra un que Neymar ha desaprofitat. El premi finalment ha recaigut sobre Suárez. Novament passada en llarg de Mascherano a l'espai, l'uruguaià deixa passar la pilota, guanya la carrera a Víctor Ruiz i després de superar Asenjo marca l'1 a 2. Luis Enrique ho ha aprofitat per evitar mals majors i ha canviat Mascherano, que si veia una targeta groga es perdia la final de Copa. Als minuts finals, Xavi ha aixecat el periscopi i ha col·locat una pilota precisa entre la defensa local i Asenjo, que Neymar ha aprofitat per marcar l'1 a 3. El brasiler ha rematat amb el cap sense oposició i ha fet gran la ferida d'un Vila-real valent, tot i que superat finalment per un Barça desconegut al primer temps i contundent a la represa. Luis Enrique ja té la seva primera final.