El Barça recupera la figura de Josep Boter, el predecessor d'Oriol Tort

Barça TV estrena aquest divendres ‘Qui és el senyor B?’, un reportatge dedicat al descobridor de joves promeses barcelonistes i precursor de la tasca d'Oriol Tort a La Masia

Qui era Josep Boter? Un senyor elegant, vestit amb americana, corbata i barret. Amb un bigotet ben retallat i ulleres. I, per sobre de tot, discret. Molt discret. Tant, que gairebé 4 dècades després de la seva mort segueix sent un desconegut a l'entorn blaugrana, i això que va ser el primer gran descobridor de joves promeses del Barça, el precursor de la tasca d' Oriol Tort i l'encarregat de fitxar de ben petits futbolistes com Rexach, Manchón, Fusté, Basora, Sadurní, Escolà o Raich, entre molts altres.

El Barça ha recuperat la figura de Josep Boter (1906-1978) i li ret homenatge amb un reportatge que estrena Barça TV aquest divendres. Titulat 'Qui és el senyor B?', és la primera peça del programa 'Històries', que s'emetrà cada divendres al canal del club.

El reportatge dedicat a Boter compta precisament amb la presència d'alguns dels exjugadors del primer equip que ell va descobrir, i que expliquen anècdotes i vivències d'un personatge que va dedicar la seva vida al Barça, club en el qual va començar a treballar el 1925, quan el president Joan Coma es va adonar que Boter tenia un do especial per descobrir joves promeses.

Els seus dos primers fitxatges van ser els d' Escolà i Raich, el 1934. Tot i que la seva gran tasca va ser durant la postguerra –primer amb l'ajuda de Ramon Llorens–, redreçant la situació del futbol base del Barça.

Amant del bon menjar i del bon vestir, a Boter li agradava veure futbol i fixar-se en les possibilitats individuals de cada futbolista. Diuen els que el van conèixer que sovint s'aturava al carrer per veure nens jugant, i, quan en veia algun que el convencia, s'hi acostava per demanar-li on jugava. Després, el diumenge, l'anava a veure al camp que fos i si passava la prova li proposava de fitxar pel Barça.

Va seguir milers de jugadors i, d'acord amb els testimonis, es considera que va fer arribar al primer equip del Barça un centenar de futbolistes. La clau del seu èxit, més enllà de l'ull i la tenacitat, és que va establir una xarxa de vistaires arreu de l'estat espanyol, que l'informaven si trobaven alguna jove promesa.

Boter va ser una persona extremadament coneguda a l'època, a l'entorn del futbol, i l'anomenaven amistosament 'Monsieur Botaroff', 'Herr Boter' o 'Il commendatore'. El primer gran 'scout' del Barça va tenir com a deixeble Oriol Tort, la persona que va seguir la seva tasca i va ser una de les ànimes de la construcció de la Masia.

El 1973 es retirava a causa d'una malaltia i el club li feia un partit d'homenatge al camp del Fabra i Coats, aleshores l’escenari dels partits del Barça Atlètic, el filial blaugrana. Aquell dia, més de 80 velles glòries barcelonistes es van alinear en equips que portaven els noms de Sagibarba, Piera, Alcántara i Samitier. El xut d’honor el va fer el mateix Josep Boter, juntament amb l’astre holandès Johan Cruyff, que no va poder jugar perquè debutava oficialment amb el Barça l’endemà al Camp Nou en partit de Lliga davant el Granada.

Més continguts de