GIRA D'ESTIU
Esports Barça 31/07/2011

Les errades defensives condemnen el Barça davant del United (1-2)

El Barça ha perdut el primer amistós de la gira nord-americana davant del rival a la final de Wembley, el Manchester United. Els anglesos no han desaprofitat dues errades defensives dels blaugranes

Toni Padilla
4 min
Rooney i Dos Santos es disputen la pilota / AFP

BarcelonaDos mesos després de la final de Wembley, el United ha derrotat aquesta matinada el Barça al FedexField de Washington en el primer partit de la gira americana dels homes de Guardiola. El Barça, molt bloquejat durant els primers 45 minuts, en que no ha xutat ni un sol cop entre els tres pals, ha millorat la seva imatge després del descans. Però el United, més rodat i ben posicionat en defensa, s'ha endut el matx gràcies a les errades d'una defensa sense Piqué, Puyol i Alves.

Amb Fontàs i Busquets de centrals, el Barça ha estrenat la samarreta de color negre. Abans del partit, els jugadors n'han portat una amb la frase "End Polio". A Washington, el club ha signat un acord amb la fundació Bill Gates per lluitar contra aquesta malaltia.

El Barça ha començat el partit dominant davant d'un rival tancat en defensa, fort en la pressió i ràpid a la contra. Ja en els primers minuts s'ha vist que el United recorda la derrota de Wembley i Anderson ha fet una dura entrada sobre Busquets amb els tacs dirigint-se a la cama del jugador de Badia. L'atac blaugrana però, ha patit per generar perill. Afellay ho ha intentat per la dreta, fet que ha deixat a Pedro la banda esquerra.

La primera ocasió del partit, de fet, ha estat anglesa. Nani, per la dreta, ha centrat, i Rooney s'ha avançat a Fontàs xutant a prop del val de Valdés. Nani ha vist com el seguia de prop Abidal, que jugava de lateral. Jonathan dos Santos ha jugat per la dreta en defensa i en una de les aparicions del jove Young, el mexicà ha vist una targeta per una falta prou dura. A les files dels anglesos, el brasiler Rafael s'ha lesionat mentre lluitava amb Pedro. Una lesió muscular que s'ha fet tot sol. El seu germà Fabio ha ocupat el seu lloc.

Als 22 minuts de joc, el United ha fet el primer gol. Un còrner del Barça s'ha convertit en una gran contra dels anglesos, un dos contra dos en què Wellbeck ha fet l'assistència per a Nani. El jugador, nascut a Cap Verd, ha arrencat en possible fora de joc, però s'ha quedat sol davant de Valdés per marcar el 0-1.

El United, que ha guanyat per golejada els seus tres primers partits amistosos de la pretemporada, s'ha defensat amb ordre i agressivitat (Evra ha fet una dura entrada sobre Iniesta), i ha deixat el Barça sense espais per xutar. Guardiola ha intentat canviar les coses posant Afellay per l'esquerra i Pedro per la dreta, sense gaire sort. L'holandès, el jugador més actiu en atac del Barça, s'ha lesionat als isquios tot sol als 43 minuts. El jove Isaac Cuenca ha ocupat el seu lloc fins al final d'un primer temps frustrant, i és que el Barça no ha generat ni una sola ocasió. Iniesta, i especialment Thiago, no han trobat la manera de fugir de la marca dels deixebles d'Alex Ferguson. El United no ha atacat gaire, però les aparicions puntuals de Young per una banda i especialment Nani per la dreta han fet treballar la defensa blaugrana.

Reacció durant la segona part

Guardiola no ha fet cap canvi al descans. El United, tres. Rooney, poc actiu, ha cedit el seu lloc a Owen. La dinàmica no ha canviat gaire, amb un United defensiu que es mostrava com un bloc físicament més fort i que tapava espais. El Barça però, ha donat més velocitat a la pilota i Pedro ha aprofitat la primera ocasió amb un xut que ha aturat De Gea (50'). El United ha tornat el cop amb una gran oportunitat de Wellbeck, que ha vist com Valdés aturava el seu xut (65').

L'actitud del Barça però, ha millorat molt en el segon temps, i després d'una bona ocasió creada per Iniesta i Thiago, el mateix Thiago ha empatat amb un xut preciós des de la frontal que ha deixat fet una estàtua a De Gea (70'). Un altre gol increïble de Thiago aquesta temporada. A part de gol, el seu joc també ha millorat en la segona part, quan s'ha associat més amb Iniesta. L'alegria però, ha durat poc, perquè en una errada defensiva, Owen s'ha quedat sol davant de Valdés i ha fet el segon gol dels anglesos (76').

Fins al final del partit, i amb molts joves de la Masia sobre la gespa, el Barça ha buscat el gol de l'empat sense sort. El United, sempre disposat a no lluitar per la pilota però encertat en les contres, ha perdonat el tercer quan Owen ha xutat per sobre del travesser (90'). Al final però, el United s'ha convertit en el primer equip que derrota aquesta temporada als blaugranes.

Guardiola ha descartat Puyol, Xavi, Piqué i Muniesa per problemes físics o per evitar acumular el cansament.

Barça: Valdés; Dos Santos, Sergio, Fontàs (Balliu, 79'), Abidal (Lozano, 79'); Keita, Thiago, Iniesta (Riverola, 80'); Pedro (Espinosa, 86'), Villa (Carmona, 61') i Afellay

M. United: De Gea; Rafael (Fabio, 16'), Vidic, Evans, Evra (Smalling, 46'); Nani, Cleverley, Anderson (Giggs, 46'), Young (Obertan, 61'); Rooney (Owen, 46') i Welbeck.

Gols: 0-1 (23') Nani, 1-1 (70') Thiago i 1-2 (76') Owen.

T.G.: Jonathan Dos Santos (30')

Estadi: FedexField, Washington, 81.807 espectadors.