BARÇA
Esports Barça 26/05/2019

Un Barça dividit sobre la manera d'apuntalar el projecte

Bartomeu defensa Valverde però no hi ha unanimitat sobre la direcció que cal prendre

i
Toni Padilla
4 min
Ernesto Valverde, mirant amb preocupació la final de Copa entre Barça i València

Sevilla / Barcelona“L’estiu serà llarg”, responen al Barça quan es pregunta per l’escenari al club després de perdre la final de Copa. La derrota contra el València, però, no ha alterat gaire la situació als despatxos del Camp Nou. Aquells directius que no confien en la direcció esportiva actual tenen més motius per no creure-hi. I qui defensava Valverde, continua defensant-lo afirmant que seria injust personificar la derrota en un tècnic que va ser ratificat per Josep Maria Bartomeu al final del partit. Un president que va deixar clar que no volia prendre decisions en calent i, per aquest motiu, quan la junta es va reunir per primer cop després de caure a Liverpool, el president va explicar que no es prendrien decisions fins després de la final de la Copa del Rei.

La final ja s’ha jugat i el Barça l’ha perdut. Dins l’expedició blaugrana es van repetir les imatges de decepció d’Anfield. Messi, Suárez i Piqué es van quedar xerrant a l’autobús camí de l’aeroport, seriosos, analitzant la situació, mentre que alguns directius es reunien a la porta d’embarcament. Un club sense ganes de celebrar un títol tan important com la Lliga, en part perquè l’ha guanyat molts cops els últims anys, en part perquè tothom somiava amb el triplet. Però la temporada 2018-19 s'acaba amb un pas enrere, sense ni triplet ni doblet. I amb la sensació que el club haurà de prendre decisions que en el passat no ha volgut prendre: haver de vendre jugadors per renovar la plantilla. Bartomeu va afirmar tot just perdre la Copa que aquest estiu “hi haurà algunes baixes”, una manera de guanyar temps perquè la sortida de jugadors com Vermaelen, Murillo, Cillessen i Boateng ja era assumida per tothom. El problema serà vendre titulars en un mercat de fitxatges d’estiu que al club preocupa, perquè s’esperen grans operacions de clubs rivals a Europa. Un mercat mogut, amb clubs com la Juve, l’Inter, el Roma i potser el Chelsea canviant de tècnic, i d'altres com el Madrid, el Manchester United i el PSG obligats a fitxar per engrescar els aficionats després de temporades sense complir objectius.

Evitar prendre decisions en calent

Bartomeu vol guanyar temps per evitar decisions en calent que puguin causar algun mal, més que un remei. El president, que encara de mica en mica l'últim tram de la presidència –les eleccions haurien de ser l’estiu del 2021–, no vol passar a la història com el que va trencar un equip d'or. I defensa fer canvis, però sense cap gran revolució. El president és el gran valedor de l’àrea esportiva encapçalada per Pep Segura, una àrea que fa uns mesos semblava respirar tranquil·la gràcies a la incorporació d’Éric Abidal i Ramon Planes. Però després d’Anfield, alguns directius crítics van tornar a proposar en la reunió de la junta valorar si Segura era la persona ideal per liderar el projecte esportiu blaugrana. A la junta no hi ha unanimitat sobre la manera d'actuar, amb diferents línies. Depenent de qui parla, el missatge és diferent. Alguns opten per tornar a un estil de joc més cruyffista, d'altres defensen operacions com la d'Arturo Vidal i un estil més físic, i Bartomeu, de moment, opta per no fer una gran trencadissa. Veient els dubtes, confia en una direcció esportiva que haurà de marcar els pròxims dies el full de ruta, amb les altes i baixes. Segura, defensor de Valverde, tampoc pensa dimitir, tot i que se sent pressionat a casa seva.

Un dels problemes que viu el club és la falta de confiança entre les diferents àrees, cosa que ha convertit algunes operacions de fitxatges en debats interns amb girs de guió, com ha passat amb Antoine Griezmann. Després de la final perduda amb el València, al club es va poder escoltar més d’un exigint pagar més, si calia, per fitxar el jove defensa de l’Ajax De Ligt. De portes enfora, el missatge serà de confiança en Valverde, necessitat de fer alguns retocs i demanar que es valori el títol de Lliga aconseguit. Però al Barça, encara que oficialment no es digui, el títol desitjat per tothom és la Champions. I Bartomeu vol una última Champions abans de deixar la presidència. I per guanyar-la, tothom assumeix que cal fer canvis més radicals que els del passat, en què es tractava de fitxar car. Ara caldrà vendre per renovar una part de l’equip titular. Els anys de mandat de Bartomeu han vist com la directiva s'anava allunyant cada cop més d’un vestidor on els futbolistes no volen tenir gaire relació amb els directius. Mentre s’han guanyat títols, la directiva ha acceptat aquesta separació de poders, però ara totes les parts coincideixen a dir que cal fer canvis per no continuar perdent llençols en cada bugada. Al Barça es parla de “fer canvis” per “millorar el projecte” i evitar que aquesta generació acabi sense pena ni glòria. “No s’ha de cremar tot”, diuen en uns despatxos on pateixen sobre la manera de tractar Messi.

L’argentí és tan important al club que costa fer una operació de mercat sense consultar-l'hi. De fet, a la prèvia ja es va mostrar fred parlant de Griezmann. Però alguns dels canvis que necessita l’equip podrien ser, precisament, començar a pensar en el relleu del seu gran amic Luis Suárez. Una de les claus en el futur immediat del Barça serà la capacitat per millorar el projecte sense perdre la complicitat d’un Messi que s’ha convertit en un dels grans valedors de Valverde. El tècnic es veu amb energia i fins i tot s’ho pren irònicament quan parla del futur. Però entre els debats sobre Griezmann, entre l’àrea econòmica pressionant per vendre jugadors i no apujar sous, i els nervis per la falta d’èxits a Europa, el Barça afronta un estiu clau per evitar que la temporada vinent, en lloc d’un títol, no se'n guanyi cap. L’objectiu tornarà a ser la Champions. Però, primer, caldrà viure un estiu molt llarg amb possibles sorpreses.

stats