BARÇA

Fer caixa amb Cucu o convèncer Valverde

La recompra del lateral resoldria la competència per a Alba però no és segur que es quedi

“Ni és fort ni és ràpid. En totes les mesures que fem amb les màquines que tenim, no entra en cap paràmetre. Amb aquestes dades no el firmaries mai”. Així parlava José Luis Mendilibar de Marc Cucurella quan a finals de novembre va començar a donar minuts al futbolista que li havia cedit el Barça. Cucu, lateral esquerre al filial blaugrana, tenia 19 anys i cap experiència a Primera. Estava tendre, però arribava decidit a aprofitar la cessió a l’Eibar per acabar de fer el salt com a professional. A la jornada 12 va començar a ser titular i va acabar sent un fix en les alineacions. “És el nen de la classe. És futbolista, molt llest, sempre escull bé. Aquest és Marc Cucurella”, va ampliar, per elogiar-lo.

El Barça va fer efectiva ahir l’opció de recompra per Cucu per 4 milions d’euros, després que l’Eibar hagués pagat dos milions per fitxar-lo un cop finalitzada la cessió. Però ara el club blaugrana ha decidit recuperar-lo i incloure’l en els plans de Valverde. Falta veure si l’operació és per revendre’l per un preu superior al que ha pagat l’entitat guipuscoana (segons Transfermarkt, Cucurella té un valor de mercat que ronda els 10 milions d’euros) o si s’aprofiten les circumstàncies per recuperar un talent fet a casa. Dilluns a l’ARA vam informar que el no de De Ligt ha canviat les prioritats de la planificació esportiva del club, que ara descarta la incorporació d’un central i busca competència per a Jordi Alba. La primera opció no era Cucurella, sinó el bètic Júnior Firpo, però els costos econòmics podrien obrir un nou escenari.

El que és curiós del cas del Cucu és que s’ha fet home amb Mendilibar jugant al mig del camp o d’extrem, per davant del lateral. Com passa sovint, les posicions es matisen quan el jugador canvia de club i juga al Camp Nou, i el que en altres equips és un extrem al Barça juga en línia defensiva. Va passar amb el mateix Jordi Alba quan se’l va recuperar del València, amb Aleix Vidal del Sevilla, i ara amb Cucu. El d’Alella ha acabat l’any amb una mitjana de 28 passades, 2 centrades, 4 intervencions defensives de mèrit i gairebé 1,5 accions de dríbling. Té bons primers metres, tant per activar-se després de pèrdua, com per accelerar i rebre la passada de Messi. I té un valor afegit que Valverde podria valorar: l’ha batejat Mendilibar. La mà del tècnic de Zaldibar haurà moldejat la primera capa de Cucu, cosa que la dinàmica al Barça no hauria permès. Ara el Txingurri ha de decidir si quedar-se’l o no.