BARÇA

Un futbol formatiu amb segell Barça

El club presenta el seu model per al període 2016-2021, centrat en la selecció de jugadors i en la formació dels futbolistes a nivell esportiu i humà

Que el Barça esdevingui un referent, no només a nivell futbolístic sinó també a nivell de formació de jugadors. Aquest és el principal repte del club en el futbol formatiu. Garantir que els millors jugadors de cada edat siguin a la Masia, crear grans professionals a través de l' educació escolar i esportiva, i fer-ho amb un segell Barça de prestigi i fàcil de reconèixer. Un objectiu que pretén, el 2021, situar la Masia en un referent mundial.

Després de les eleccions el club ha fet una reformulació del futbol formatiu. No es tracta, segons han explicat els dirigents a la presentació, de canviar-ho tot sinó d'"evolucionar-lo". El Barça ha replantejat el funcionament de la Masia per tal de garantir que els joves esportistes aprenguin correctament la filosofia del club i la desenvolupin d'acord amb les diferents etapes (des del prebenjamí al filial) i garantir el creixement com a persona a través d'un pla d'actuació individualitzat. "És un model que "ve d'antic, de moltes dècades enrere, que va començar l'any 79 amb la directiva de Núñez", diu el president Josep Maria Bartomeu, que considera que: "hi ha altres clubs que tenen el mateix model, però nosaltres els portem anys d'avantatge". En aquest sentit, el màxim mandatari blaugrana posa l'accent el el com: "L'important no és guanyar, és fer les coses ben fetes d'acord amb la nostra filosofia. I si ho fem així, ben fet, els èxits acaben arribant".

"Volem posar èmfasi en el model i en la transmissió de l' ADN Barça a través dels entrenadors", comenta Albert Soler, director d'esports professionals i persona que fa d'enllaç entre la directiva i aquesta estructura esportiva. Soler vol que el Barça pugui tenir "els millors jugadors" en totes les edats, començant per l'etapa del futbol formatiu i amateur (amb jugadors de Catalunya i d'Espanya), seguint amb el juvenil (on poden jugar els comunitaris) i amb el filial (on hi tenen cabuda els jugadors d'arreu del món). "Així, als 21 anys, tenim els millors jugadors que som capaços de captar i formar". "El Barça és l'únic club del món que posa l'accent en la formació, a banda de la selecció", afegia Pep Segura, secretari tècnic del futbol formatiu professional.

L'aposta no només va adreçada al futbol masculí, la principal branca del Barça. El club també adaptarà aquest model a les diferents seccions i al futbol femení, una disciplina on el conjunt blaugrana es marca el repte de "lluitar per la final de la Champions League a mitjà termini". De fet, l'entrenador Xavi Llorens ha concretat que aquest objectiu es pot complir "en tres o quatre anys".

El projecte va del bracet amb la Masia 360, un pla que ha ideat el club per gestionar la carrera dels esportistes que passen pel club, ja sigui en el futbol formatiu o el primer equip i independentment de la durada. "No només mirem els que tenen èxit al Barça, també aquells que no acaben sent professionals o els que marxen a altres clubs. Ens encarreguem de la formació individual i vetllem el seu entorn", afegeix Soler, que vol que el Barça tingui "una vinculació amb l'esportista que ha passat pel club, ni que sigui un any. Tant amb els que hi han estat tota la seva carrera com menys".

Tot plegat perquè els jugadors escullin el Barça pel seu valor afegit. "No som el club que té més diners del món però sí que som el millor club del món. Hi ha mols jugadors que venen aquí, no perquè els puguem pagar més, sinó perquè aquí troben alguna cosa diferent", finalitza Soler, que xifra en uns 16 milions d'euros el pressupost mínim de la Masia, als que caldria afegir altres conceptes  com fitxatges per al filial, entre d'altres. "Això no suposa una despesa superior a la que tenia fins ara ni suposarà una desviació del pressupost. En el temps, estem convençut que ens donarà beneficis perquè no haurem d'anar a comprar jugadors a fora".

L'organigrama, presentat aquest dijous, té en Josep Llorca com a responsable de la gestió futbolística i tramitació de les fitxes, en Pep Boada com a encarregat de les tasques de 'scouting', Joan Vilà i Paco Seirul·lo dirigeixen la metodologia de treball, el doctor Ramon Canal es basa en les ciències de l'esport a nivell mèdic, tecnològic i formatiu; Pere Gratacós s'encarrega de la Masia 360 i Carles Folguera és el cap visible de La Masia.

Els problemes al Barça B
Un dels punts calents de la presentació ha estat el filial, el Barça B, que ha petit un reguitzell de canvis aquest mercat d'hivern i està donant la baixa a futbolistes que fins i tot havien arribat a jugar al prime equip (és el cas d' Aitor Cantalapiedra).

El club ha justificat aquestes decisions dient que, arran de la sanció de la FIFA, no havien pogut reforçar-se i ara s'han vist amb l'obligació de fer tots els canvis de cop. "Venim d'una temporada anòmala", ha reconegut Jordi Roura, secretari tècnic del futbol formatiu amateur.

" Un equip com el B necessita dues coses, jugadors amb projecció per al primer equip i d'altre que aporten experiència, veterania, i que ajudin en la formació. I els fitxatges van en aquesta línia", argumenta Segura, que reconeix que s'han donat algunes baixes per donar estabilitat a l'equip.

Segons el club, però, tot s'ha fet comunicant-ho prèviament a Luis Enrique, amb qui hi ha reunions habituals cada setmana.

Més continguts de