Cas Sergi Guardiola, la clàusula de respecte a Catalunya

Al club assumeixen que es podria haver evitat si s’hagués fet un control de les xarxes socials del futbolista, que, a partir d’ara, es farà

Els futbolistes del Barça han de “fer els màxims esforços per integrar-se en la societat catalana, respectant-ne i assumint-ne els valors culturals i comprometent-se especialment en l’aprenentatge de la llengua catalana”. Aquest és un dels punts dels contractes que firmen els jugadors del Barça quan aterren al club català. Un respecte per Catalunya que el futbolista Sergi Guardiola no havia demostrat en uns tuits del 2013 -“Puta Catalunya i visca el Madrid”- que hores després de fitxar pel Barça B van destapar-se i van provocar que el club rescindís el seu contracte. El cas Guardiola marcarà un abans i un després al Barça. Al club assumeixen que es podria haver evitat si s’hagués fet un control de les xarxes socials del futbolista, que, a partir d’ara, es farà.

El jugador va negar l’autoria d’aquest insult cap a Catalunya, que és el motiu pel qual el Barça va trencar l’acord. “Jo no sóc tan ximple de firmar pel Barça sabent que he escrit aquest tuit, i no esborrar-lo”, va explicar a Catalunya Ràdio.

Des de fa temps, el Barça treballa amb els jugadors de La Masia per educar-los sobre el bon ús de les xarxes socials. A principis de desembre, Rodrigo Arias, de la Lliga de Futbol Professional, va fer una xerrada als futbolistes -des dels infantils fins als juvenils- per prevenir-los del risc que pot comportar un mal ús de la identitat digital. En la conferència va sortir l’exemple de Julio Rey, un jugador que el Dépor va descartar per comentaris ofensius contra el club gallec.

Al Barça admeten que un dels principals problemes dels joves de La Masia és que estan molt pendents de la seva “imatge” i les “noves tecnologies”. Per això, se’ls ha prohibit que utilitzin els mòbils durant els àpats i que pengin fotografies a les xarxes de l’interior del recinte. “El que passa a La Masia es queda a La Masia”, conclouen al club, conscients que la identitat digital deixa rastre sempre.