Una Copa per rebaixar la tensió

Tot i el debat intern al Barça, Valverde seguirà un any més si guanya la final contra el València

A l’acta de la junta de dilluns no hi consta cap menció a Ernesto Valverde, però això no vol dir pas que els directius del Barça esquivessin parlar de l’entrenador. Prova d’això és que un dels acords a què es va arribar va ser fer una crida a l’afició per “concentrar tots els esforços del club” en la final de Copa. El futur a la banqueta del Camp Nou és un tema recorrent des de l’eliminació estrepitosa i inesperada de la Champions a mans del Liverpool. Una setmana després s’han calmat els ànims i fa la sensació que l’entrenador mantindrà el càrrec la temporada vinent. Sempre que no hi hagi una nova desfeta escandalosa, aquest cop a la final del dia 25 contra el València.

El dijous de la setmana passada Josep Maria Bartomeu es va reunir amb Valverde a la Ciutat Esportiva. Una conversa que va servir perquè el president donés suport a l’entrenador i evités així fer més profunda la ferida en un moment de molta tensió a l’ambient. En realitat, Bartomeu -que va veure el partit a Liverpool i va parlar-ne amb alguns companys de junta- ja sabia que hi havia debat intern al club sobre si el Txingurri havia de seguir o no, però també tenia decidit no prendre cap decisió dràstica -si és que calgués- fins que s’acabés la temporada: la junta està dividida entre els partidaris que Valverde continuï i els que consideren que cal un canvi. “Els que ara el volen fer fora són els mateixos que el volien fer fora la temporada passada”, expliquen fonts del club. Perquè el càrrec de Valverde ja havia perillat quan el Barça va quedar eliminat de la Champions contra pronòstic a Roma. Llavors, la final de Copa del 2018 havia de ser el plebiscit i l’equip va respondre passant per sobre del Sevilla amb un 5-0 majestuós. “Aquesta vegada la situació és semblant, però hi ha més factors a tenir en compte”, expliquen des dels despatxos nobles del Camp Nou. Començant pel fet que Valverde ha guanyat la segona Lliga consecutiva, que té el suport dels pesos pesants del vestidor i que no hi ha cap candidat que generi unanimitat.

La directiva, com fa habitualment en temes futbolístics, va traslladar la decisió sobre Valverde a la secretaria tècnica. L’equip que encapçala Pep Segura amb Éric Abidal i Ramon Planes està convençut que la millor opció és que Valverde segueixi. Ja al febrer van acordar que el Txingurri renovés el contracte -fins al 2020 amb un any més opcional- i ara mantenen la postura que el tècnic extremeny segueixi liderant la banqueta del Camp Nou.

Valverde és un entrenador amb més mà esquerra que caràcter. Un gestor. Un perfil radicalment oposat a Luis Enrique que s’ha guanyat el favor del vestidor, sobretot dels futbolistes de més pes, com Leo Messi, Sergio Busquets o Gerard Piqué. Els capitans creuen en ell, pensen que llegeix bé els partits i consideren que encerta habitualment tant en les alineacions com en les rotacions. I, també, que no és un defensor radical de l’estil Barça i que no té complexes si ha de jugar amb un 4-4-2 en lloc del 4-3-3 canònic.

La secretaria tècnica, que en general sempre ha respectat els desitjos de les vaques sagrades del vestidor, confia en els futbolistes i aposta per Valverde. Això no treu que durant l’any, i sobretot els últims dies, s’hagin explorat vies alternatives. El que passa és que s’està esgotant la temporada i els candidats a ocupar la banqueta blaugrana -pocs- ja tenen pràcticament garantit el seu futur. “Aquests canvis sobtats tenen molt de risc. Un exemple és el que va passar al Reial Madrid amb la sortida de Zidane l’estiu passat”, expliquen des del club. Encara hi ha un altre motiu per frenar la destitució, i és que Valverde ja suma quatre títols en dues temporades. “El que va passar a Roma i Liverpool és molt gros, però no hi ha cap entrenador que et pugui garantir guanyar la Champions. Què diràs a la gent si l’any vinent falles a la Lliga després de fer fora algú que n’ha guanyat dues de consecutives?”, es pregunten.

Valverde vol continuar. Ja ho va dir el cap de setmana, que es veu “amb forces” i que no se li ha passat pel cap “dimitir”. L’únic que ho podria fer canviar tot és una derrota dolorosa a la final de Copa. Una d’aquelles que marqués clarament un final d’etapa. Tot el que sigui guanyar la cinquena Copa consecutiva, o fins i tot perdre-la però de manera honrosa, suposaria que el Txingurri es manté al càrrec. Una carpeta menys per a una secretaria tècnica que té molta feina aquest estiu: reforçar l’equip amb primeres espases i desprendre’s de jugadors ja amortitzats traient-ne el màxim rendiment econòmic. El mercat d’estiu serà llarg.