Barça
Esports Barça 22/11/2012

Cruyff: "No s'ha de tenir 'madriditis'. Ells fan les seves coses, tot i que pel Barça sempre és millor si ho fan malament"

L'exentrenador del Barça considera que el model futbolístic del Madrid de Mourinho no és bo, i avala el model blaugrana de crear equips a partir del planter

M. Molina
3 min

BarcelonaJohan Cruyff considera que el Barça "no ha de tenir madriditis" i que no s'ha d'estar constantment mirant i valorant allò que fan al Reial Madrid, ni des del punt de vista esportiu ni pel comportament de Mourinho. "Ells fan les seves coses, i pel Barça sempre és millor si ho fan malament", deia amb certa ironia.

"Penso que no has de tenir madriditis -deia a la pregunta d'un periodista sobre les sortides de to de José Mourinho com a tècnic del Reial Madrid-. Els has de deixar fer. Per què et preocupa què fan ells? Per mi és més important el que fem nosaltres. Ells fan les seves coses, i pel Barça sempre és millor si ho fan malament. Així que no et preocupis", comentava Cruyff durant la presentació del seu llibre titulat 'Futbol, la meva filosofia', un volum on dóna el seu punt de vista sobre la formació dels jugadors, els equips o els models de joc.

En aquest sentit, Cruyff s'ha considerat molt més proper al model del Barça, d'apostar pel planter, que no pas al d'altres clubs que creen un equip a cop de talonari: "Pots comprar un equip amb molts diners, però en 3 anys s'ha acabat el projecte i has d'invertir de nou. En canvi, si tens una estructura, el cicle el pots allargar molt més".

El futur de Guardiola

En aquest sentit, Johan Cruyff ha parlat sobre el futur de Guaridola com a entrenador, i ha destacat que l'extècnic blaubrana, que s'ha pres un any sabàtic, ha de prendre "una decisió dificilíssima" ja que al lloc on vagi "se'l compararà constantment amb els èxits al Barça".

Cruyff, a més, creu que la tasca del de Santpedor al seu nou club serà complicada ja que no tindrà una cultura futbolística com la que hi ha al Barça, amb un planter i un estil de joc consolidats. "Al Barça ja feia temps que s'estava fent bé la feina", ha explicat.

El Barça de Tito

D'altra banda, l'holandès creu que "hi ha molt poca diferència entre el Barça de Tito i el de Guardiola. Pep tenia una tasca una mica més difícil, perquè havia de canviar coses. I Tito té un equip més rodat, però també molta dificultat, perquè ha de mantenir els èxits i necessita tranquil·litat interna". Una calma que, segons Cruyff, hi ha actualment al vestidor blaugrana.

Tot i que per l'exentrenador, la feina de Tito Vilanova no és tan a nivell tàctic com de gestió de grup. "Tècnicament, Messi és millor que Tito. Per tant no li ha d'ensenyar a jugar a futbol, sinó que ha de gestionar el vestidor per tenir tots els futbolistes contents. I ho està fent magníficament bé", comenta.

I encara en aquest punt, ha remarcat que per ser un gran entrenador no és necessari haver estat prèviament un gran futoblista, tot i que aquest últim té un plus que l'afavoreix. "Si abans has estat jugador ens una experiència prèvia que t'ajuda: haver tractat la premsa, que t'hagin xiulat 100.000 persones...", afegia.

Llibre solidari

Part dels beneficis del llibre de Cruyff es destinaran a la seva fundació. Aquest llibre costa 14,65 euros, un preu que ha fixat el propi autor. El 14 és pel seu número, i el 65 perquè es va fer el llibre en el marc del seu 65è aniversari. Un volum que Cruyff adreça especialment "als entrenadors que treballen amb els petits, perquè els formin bé. I que recordin que sempre s'ha d'anar a un terreny de joc somrient. Perquè sinó, no té cap sentit", ha conclòs l'extècnic davant l'ovació dels assistents a l'acte.

stats