BARÇA
Esports Barça 16/09/2011

Guardiola posa un corresponsal italià com a exemple de la immersió lingüística

El periodista d'Sky Sports, Francesco Canale, va arribar a Catalunya fa un any i ja fa sis mesos que pregunta en català a les rodes de premsa del tècnic blaugrana

Sergi Sabaté
2 min
Pep Guardiola, durant la roda de premsa. ALEJANDRO GARCÍA / EFE

BarcelonaEl periodista italià Francesco Canale s'ha sorprès aquest divendres quan l'entrenador del Barça, Pep Guardiola, l'ha assenyalat com un exemple de la immersió lingüística a Catalunya. Mentre el corresponsal de Sky Sports Itàlia feia la pregunta, Guardiola l'ha interromput i ha dit: "Veieu la immersió lingüística?", en un to bromista. Posteriorment, ha tornat a interrompre el corresponsal italià per dir-li que era un "crac" per la seva ràpida adaptació a Catalunya. El periodista ha continuat la seva pregunta sobre la profunditat de joc del Barça en els darrers partits.

El gest de Guardiola cap a ell no és nou. Canale ha explicat a l'Ara.cat que el tècnic blaugrana ja el va felicitar el mes de març, quan en la roda de premsa prèvia al partit Barça-València el periodista li va adreçar la seva primera pregunta en català. En aquell cas, Canale recorda que Guardiola se'l va mirar amb una cara d'estranyat -fins aleshores només havia preguntat en italià o espanyol- i li va aixecar el dit polze en senyal de felicitació.

El seu primer any a Catalunya

Francesco Canale, de 35 anys, va arribar a Barcelona fa tot just un any. Ràpidament va entendre que "si visc a Barcelona he de conèixer el català, perquè és molt important" i es va apuntar als cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística on ha superat el nivell bàsic. Ho relata amb un català oral molt entenedor. "Un ha de conèixer la llengua, la cultura i la història del lloc on viu", reflexiona el periodista que anteriorment havia treballat a Roma, com a director d'una emissora de ràdio en la qual encara hi col·labora. Com a corresponsal d'Sky Sports assisteix a totes les rodes de premsa de Guardiola, i combina preguntes en català i italià en funció de l'ús que en vol fer. Sap que el debat de la immersió lingüística és un tema calent actualment, però prefereix no opinar sobre aquesta qüestió.

stats