Barça
Esports Barça 21/04/2011

Guardiola perd per primera vegada una final

L'entrenador ha viscut aquesta nit a València l'amargor de la derrota, en perdre contra el Madrid per 1-0 a la final de la Copa del Rei, fet que també significa la seva primera final perduda

Efe
3 min
Guardiola

ValènciaPep Guardiola ha viscut aquesta nit a València l'amargor de la derrota, en perdre contra el Madrid per 1-0 a la final de la Copa del Rei, fet que també significa la seva primera final perduda, després d'haver guanyat tot el que havia jugat fins aleshores.

A més d'aquest cop psicològic per al Barcelona i per a Guardiola, es repeteix un episodi, ja que ha tornat a ser el portuguès José Mourinho, igual que l'any passat, qui s'ha creuat en el camí del català.

La temporada passada, el Mourinho de l'Inter ja el va privar d'assolir la final de la Lliga de Campions, que a la fi va guanyar el conjunt italià.

Malgrat aquesta taca negra de la final perduda a València en la seva història, Guardiola va iniciar la seva ratxa triomfal com a tècnic del Barcelona B, quan després de proclamar-se campió a la lliga de la Tercera Divisió va guanyar l'eliminatòria d'ascens a la Segona B.

Més celebrats van ser els seus títols en les dues primeres finals que va disputar com a entrenador del primer equip, en la temporada 2008-09. Precisament va ser a l'estadi de Mestalla i en una final de la Copa del Rei en què Guardiola va aconseguir la seva primera final, en vèncer el Barça per 4-1 l'Athletic Club.

Després d'aquesta victòria, el Barcelona es va proclamar campió de Lliga i en la següent final, a la Lliga de Campions, el conjunt de Guardiola es va proclamar campió d'Europa després de guanyar el Manchester United per 2-0.

En la següent final, Guardiola va tornar a derrotar en un doble partit l'Athletic Club en la Supercopa d'Espanya. Una nova final, dies després a Mònaco, va proclamar el Barça campió de la Supercopa d'Europa contra el Xakhtar (1-0).

L'última final que va jugar el Barça aquell triomfal 2009 va ser en el Mundial de Clubs, on el conjunt català va tornar a guanyar, aquesta vegada contra l'Estudiantes argentí per 2-1.

L'última final que ha jugat el Barça de Guardiola va ser en aquesta temporada, en el doble partit de la Supercopa d'Espanya, en derrotar el Sevilla.

La final de la Copa del Rei de dimecres a Mestalla contra el Madrid ha estat la setena final que juga l'equip de Guardiola, des que fa tres anys va agafar les regnes del conjunt professional del Barcelona.

Durant aquest curt període, el seu historial és extens, ja que ha sumat vuit títols: dues Lligues, una Copa del Rei, una Lliga de Campions, dues Supercopes d'Espanya, una Supercopa d'Europa i un Mundial de Clubs.

Josep Guardiola s'havia convertit en una assegurança de vida per al Barcelona fins aquesta nit. Això no obstant, el tècnic català ha dotat el Barça d'un model de futbol molt més sofisticat d'aquell de què es nodreix, l'implantat per Johan Cruyff, i que per satisfacció dels barcelonistes ha produït títols com mai abans s'havia vist a l'entitat.

Com a jugador, el tècnic blaugrana també compta amb un historial d'èxit, i també en finals, només enfosquit per la derrota a la final de la Lliga de Campions contra el Milan el 1994 (4-0), partit que es va jugar a Atenes, i la final de la Copa del Rei que el Barça va perdre contra l'Atlètic de Madrid a Saragossa (1-0).

Al marge de les sis Lligues guanyades com a jugador, Guardiola compta amb un historial ampli de victòries en finals: la Copa d'Europa de 1992, la Copa del Rei (1997 i 1998), la Recopa de l'Europa de 1997 i la final dels Jocs de Barcelona de 1992.

stats