BARÇA
Esports Barça 16/04/2011

Madrid-Barça: més dubtes que mai a l'onze titular

És difícil que jugui d'entrada, però la presènca de Puyol a la convocatòria ha fet créixer, encara més, els dubtes sobre els possibles equips inicials dels dos equips

N. Arroyo / M. Molina
3 min
Torna l'Home del braçalet Puyol, amb un remat de cap, va marcar l'1-2 en la golejada de l'any del triplet i ho va celebrar fent un petó a la senyera al Bernabéu.

BarcelonaEls números diuen que el primer dels quatre clàssics és el més intranscendent de tots els que es disputaran -si un Madrid-Barça pot ser mai intranscendent-. Els dos equips juguen l'última carta d'una Lliga que molts ja consideren de color blaugrana. De fet, una victòria o un empat dels de Guardiola al Bernabéu significaria segellar definitivament el torneig de la regularitat. Pels de Mourinho, en canvi, els tres punts són l'últim tren per guanyar-lo.

Sigui com sigui, es tracta d'un clàssic. Un partit sempre carregat d'al·licients. En aquesta ocasió, el principal focus d'atenció està en els onzes titulars que decideixin situar tots dos entrenadors. Tots dos amb dubtes. Al bàndol local, perquè 'Mou' ha d'optar entre un equip més ofensiu -amb Cristiano i Di María a les bandes i Özil de de llançador- o un trivot de contenció al mig del camp. I al bàndol visitant, pels dubtes en defensa, encara que la presència (sorprenent) de Puyol a la convocatòria pot esclarir aquesta incògnita, sempre i quan el capità estigui al 100% per jugar de titular.

La presència de Puyol ha agafat desprevingut tothom. I no ha agradat gens a Madrid. L'absència del central de La Pobla de Segur -que ha estat tres mesos lesionat-, combinada amb la baixa ja coneguda d'Abidal i l'absència de Mascherano per sanció, feia créixer els dubtes de la defensa blaugrana. Unes baixes que debilitaven notablement l'equip, i que eren vistes a la Casa Blanca com el gran taló d'Aquil·les dels de Guardiola. Però la presència de Puyol ho pot canviar tot.

Si finalment no pot jugar, el dubte està en saber si el company de Piqué al central serà Milito o Busquets. Una decisió difícil, ja que situar Busquets al darrera implica reconvertir algun jugador al migcentre defensiu (Keita), amb el risc que això suposa. Però a la vegada, deixar el jugador de Badía al mig implicaria situar Milito al darrera, i l'argentí ha ofert molts dubtes els últims partits que ha disputat. Mentre sembla gairebé descartada la presència de Fontàs, almenys a l'inici, perquè sembla difícil pensar que Guardiola s'arriscarà a situar un jove del filial en un partit tan delicat.

En qualsevol cas, sembla difícil pensar que el capità tornarà a la titularitat, pel temps que fa que no juga -tres mesos-. Però la seva possible presència no agrada al Madrid ni a Mourinho. L'entrenador portuguès recorda el 5 a 0 de l'anada, quan va sortir a jugar de tu a tu, amb vocació ofensiva, contra un Barça al que mai no va poder superar. Al Bernabéu saben que el Barça sortirà com sempre, a controlar la pilota i construir jugades des del darrera i són conscients que si els culers presenten una defensa dèbil, poden arriscar-se a deixar espais i apostar pels contraatacs llampec que els permetin arribar a l'àrea de manera ràpida i letal. Però si resulta que el mur blaugrana és ferm, les possibilitats d'estavellar-s'hi són majúscules.

L'altra opció és plantejar un partit de contenció. Que Mourinho vulgui tancar els espais i impedir al màxim la combinació blaugrana. I, sobretot, fer que els blaugranes la remenin a la zona mig-defensiva. Confiant en poder-la recuperar i arribar amb rapidesa a la porteria de Valdés.

I tot plegat, supeditat al fet de saber que aquest és el primer de quatre. I on a més de l'aspecte futbolístic, també hi ha el factor anímic de cara a la resta d'enfrontaments. Tots dos entrenadors tenen asos a la mà, i han de saber quan deixar-los anar sobre la taula per endur-se la partida. La primera, i les demès.

Les claus del partit:

-Que els laterals blaugranes interpretin les bandes com una autopista és habitual en Guardiola, però el dubte és saber si Mourinho també ordenarà als seus laterals que ataquin, o bé optarà per jugadors de perfil més defensiu com Arbeloa

-Valdés no només haurà de fer de porter, sinó també de lliure. En el partit contra el Madrid serà molt important que el porter ajudi en les cobertures a l'esquena dels centrals.

-Messi va poder fer mal al partit del 5 a 0 perquè els centrals no l'acompanyaven quan s'allunyava de l'àrea per rebre la pilota. Un fet que va permetre a l'argentí crear superioritat al mig del camp i obrir forats decisius.

Possibles onzes:

Reial Madrid: Casillas; Marcelo, Carvalho, Pepe, Sergio Ramos; Xabi, Özil, Khedira; Cristiano Ronaldo, Benzema i Di María.

Barça: Valdés; Alves, Piqué, Milito, Adriano; Busquets, Xavi, Iniesta; Pedro, Messi i Villa.

Àrbitre: Muñíz Fernández (asturà).

Estadi: Santiago Bernabéu (22 hores, TV3 / La Sexta).

stats