Barça

El discurs madur d’un Messi menys individual

L’argentí parla de tot en una entrevista al ‘Tot Costa’, el dia que queda fora del premi The Best

Ja fa temps que no és aquell marrec que feia jugades, s’obsessionava a fer gols i semblava que només buscava l’elogi particular i engreixar la vitrina. Continua sent la bèstia competitiva que s’emprenya quan perd, que emmudeix durant uns dies fins a pair un mal partit i que ho vol guanyar tot, però l’actual Leo Messi parla com a primer capità del Barça. Com un home de 31 anys, com un pare de família. Messi ha madurat i, amb ell, un discurs clar i transparent, que no esquiva cap pregunta i que surt dels tòpics per desgranar tots els temes punyents de l’actualitat del Barça. En una entrevista al programa Tot Costa, de Catalunya Ràdio, el 10 blaugrana va fixar-se la Champions com a gran objectiu del curs -en la línia del que ja havia deixat caure al parlament del Trofeu Joan Gamper-, va comparar l’estil d’Arthur amb el de Xavi, va celebrar que el club “torni a confiar en el planter” i va admetre que els partits “cada cop són més avorrits” pel pes que en el futbol han adquirit les parcel·les tàctiques i físiques. Per això, diu Messi, calen incorporacions com les d’Arturo Vidal, perquè el Barça hi pugui competir des de la igualtat física i que no sigui “sempre el més petit de tots” quan juga fora de casa o en els partits grans a Europa.

Justament el dia que Messi va saber que, per primer cop en l’última dècada, el seu nom no apareixia a la llista dels tres millors jugadors del món segons la FIFA -un premi que es resoldrà entre Cristiano Ronaldo, Luka Modric i Mohamed Salah, els mateixos tres que la setmana passada van competir pel guardó de millor futbolista de la UEFA-, les seves paraules sonaven més madures, com si la lluita per acumular guardons ja no fos la motivació diària. Ara ho són els títols col·lectius, traçar un bon camí comú. “La Champions ja toca. L’última va ser la pitjor, pel resultat que teníem i per com va anar el partit”, va recordar, encara amb el dolor de Roma ben fresc a la veu.

Aval als fitxatges de l’estiu

Messi parla pel vestidor quan diu que fer-ho bé a Europa és el gran desafiament del curs. Hi veu plantilla i hi veu opcions, sobretot en un any sense Cristiano al Reial Madrid. “M’agraden els fitxatges que s’han fet”, va dir per avalar els nouvinguts, entre els quals va destacar especialment l’arribada d’Arthur, a qui pràcticament no havia vist jugar però que l’ha sorprès “molt”. “ Salvant les comparacions, té similituds amb Xavi. Les demana en curt i no les perd”, va dir elogiant-lo, i va destacar, sobretot, la seva ràpida adaptació als jocs reduïts en els entrenaments. “Normalment als nous els costa un temps llarg adaptar-se, però ell ho ha agafat de seguida”.

Els costa menys enganxar-s’hi als que s’han criat en aquesta filosofia, i enguany sembla que el planter ha de guanyar protagonisme amb Ernesto Valverde. “Està bé que el club torni a confiar en els joves, s’havia deixat de fer els últims anys”, va criticar mentre parlava de Riqui Puig. Rememorant els seus inicis en l’era Ronaldinho, Messi creu que els joves d’ara pugen “més deixats anar” que abans. “Tot ha canviat molt”, deia, amb to una mica nostàlgic.

També se li notava un punt de tristesa quan va reflexionar pel fluix Mundial que es va poder veure a Rússia. “Cada vegada més es veuen equips amb dues línies de quatre, ben tancadets. Al Mundial les seleccions jugaven aquest estil i tot era molt igualat i travat”, va lamentar. Ell mira de posar-hi gols i regats, com diumenge va fer contra l’Osca quan l’equip anava perdent.

Sobre el seu futur, afirma que no veu millor opció que quedar-se a Barcelona, on “ho té tot” i on es veu jugant, almenys, els anys que li queden al contracte. Potser quan decideixi penjar les botes s’anima a dir algunes paraules en català, com ja fa amb els seus fills.

Més continguts de