Reduir els esglaons fins al primer equip

El Barça confia que l’ascens del filial a Segona, si es confirma diumenge, obrirà una nova perspectiva per gestionar l’últim pas dels joves cap al Camp Nou

“El benefici de jugar a Segona A és que no jugues a Segona B”. Sembla una obvietat el que diu Jaume Marcet, periodista de Barça TV, però l’afirmació amaga un munt matisos que descriuen la importància del partit que jugarà el filial blaugrana aquest diumenge contra el Racing de Santander al Miniestadi (20.15 h, Esport3 i Barça TV). Pujar a la Lliga 1/2/3 és el desig d’un Barça que hi ha dipositat moltes esperances -totes?- per desencallar l’escala fins al primer equip. Són molts els arguments que reforcen la teoria que l’ascens a la Divisió de Plata és determinant per estimular l’últim pas dels joves fins al Camp Nou, tot i que l’argumentari també reclama que, en paral·lel, es facin una sèrie d’accions que no tenen tant a veure amb la categoria on jugui el B, sinó amb la necessitat de polir l’última etapa formativa dels jugadors del club.

"Més enllà de la categoria, la clau és que l'entrenador del primer equip cregui en els joves"

Marc Guillén Periodista

“Estar a Segona és jugar un futbol similar al de Primera i contra equips molt més competitius que a Segona B, on costa més que el futbolista evolucioni dins el model Barça. Però el més important, al final, no és la categoria sinó que l’entrenador del primer equip cregui en els joves i els doni una oportunitat”. És com ho veu l’analista Marc Guillén, esperançat en la nova etapa que s’inaugura ara amb Ernesto Valverde. Hi coincideix l’exjugador i comentarista Àlex Delmàs, que hi afegeix dues qüestions més per mirar més enllà de la categoria on jugui el B: diu que cal unificar criteris tàctics entre filial i primer equip, i integrar els joves amb més projecció en la dinàmica dels grans sempre que sigui possible. “És determinant que, en l’última part de la formació, els equips de la base juguin igual que el primer equip. Així, els jugadors van interioritzant els mecanismes de cada posició i sabran com actuar quan pugin amb l’A. I crec que convé que els que tenen més futur s’entrenin bastant amb el primer equip. A partir d’aquí, s’ha de llegir molt bé el calendari per anar valorant quan poden tenir minuts”.

"És determinant que, en l’última part de la formació, els equips de la base juguin igual que el primer equip"

Àlex Delmàs Exjugador i analista

No és res que el club no s’hagi plantejat ja prèviament, però la realitat actual ha impedit que es pogués acabar de posar en pràctica. La necessitat de confeccionar una plantilla que sumés punts en camps hostils ha provocat fitxatges a qui se’ls imagina poc recorregut al Barça més enllà de la mirada a curt termini que reclamava el pas a Segona B. Trepitjar Segona A dibuixa un altre panorama: prepararà millor el jove de la casa en un context més similar al que es trobarà a dalt i permetrà consolidar la fórmula dels fitxatges tipus Marlon, casos de jugadors semidesconeguts que encara no han acabat d’esclatar però que es poden incorporar a l’escenari blaugrana abans que s’hagin de pagar molts milions per ells. I això només és possible amb el reclam de jugar a Segona.

Els tres especialistes coincideixen que és l’alternativa a uns preus de mercat prohibitius per a l’economia del Barça. “Per això és imprescindible que el filial guanyi presència al primer equip”, referma Guillén. I Delmàs obre una altra porta, la de les cessions. “Ha de ser un pas intermedi per acabar d’avaluar un futbolista que, en aquell moment, no té lloc a dalt però que pot acabar encaixant”. En canvi, Marcet no les veu gens clares. “Costa trobar qui jugui com el Barça i ningú garanteix que els cedits tindran minuts. Els clubs que demanen cessions necessiten resultats, i això no ajuda el jove que està de pas. Només em convenç una fórmula de cessió de dos o tres anys, més estable, tot i que crec que el millor acaba sent una venda amb opció de recompra”. En aquest punt, però, Delmàs es mostra rotund: “S’ha d’anar amb cura amb això. El Barça ha de començar a donar el missatge que qui se’n va serà molt difícil que torni”.

Són els diferents escenaris que el club haurà de concretar en uns dies si el filial certifica l’ascens.

"Els clubs que demanen cessions necessiten resultats, i això no ajuda el jove que està de pas"

Jaume Marcet Periodista de Barça TV

Segona A, un context més pròxim al joc de Primera

Entre jugar a Segona B i jugar a Segona A hi ha molt més que una categoria de diferència. La Lliga 1/2/3, pel perfil dels rivals i pels escenaris on es juga, s’acosta més al context que els joves jugadors es trobaran a Primera Divisió, la seva màxima aspiració. “A Segona B hi ha camps molt complicats, és realment difícil jugar bé a futbol. És un vull però no puc”, afirma Jaume Marcet. Per això el club ha dipositat tots els esforços a aconseguir l’ascens, per veure si això estimula el paper del filial.

Un reclam per fitxar joves que encara no han esclatat

La Segona A és un aparador atractiu per a determinats mercats futbolístics. És un banc de proves interessants per als jugadors joves, que han començat a destacar en lligues menors i busquen un lloc a les principals competicions d’Europa. Fitxar-los té un cost assumible per al Barça. Al club posen l’exemple de Marlon com una incorporació habitual que es podria fer si el filial pugés, i també recorden l’operació que es va fer amb Denis Suárez en l’última etapa del B a Segona. El cas del gallec, però, va ser més complex.

Trobar vies per motivar els joves amb més projecció

El més important, més enllà de la categoria on jugui el filial, és que els jugadors de l’últim esglaó formatiu del Barça sentin que el club compta amb ells. “Han d’entrenar-se amb el primer equip sempre que sigui possible”, recomana l’exjugador i analista Àlex Delmàs. Cal valentia per fer-los jugar i apostes decidides, com les que al seu dia es van fer per Busquets o Pedro, els últims casos més sonats. També ajudaria que el filial i el primer equip compartissin mecanismes tàctics per facilitar l’adaptació a dalt.

Allargar les cessions o fer vendes amb recompra

Si, tot i que el filial hagi pujat, la situació d’alguns futbolistes reclama testar-los a Primera, la fórmula vàlida serà la cessió sempre que es faci “amb sentit i amb criteri”, matisa l’analista Marc Guillén. Cal trobar un club amb un estil de joc i un entorn, que contribueixi a la formació del jugador en òptica Barça. Per facilitar la integració, s’haurien de valorar les cessions de més d’un any. No es poden descartar les vendes amb opció de recompra, sempre que no se n’abusi. Fer-ho envia missatges contradictoris al planter.