Barça
Esports Barça 01/12/2011

Ricard Torquemada presenta el llibre 'Fórmula Barça'

Amb el subtítol “Viatge a l'interior d'un equip que ha descobert l'eternitat”, el periodista desgrana i analitza les claus del joc de l'equip que entrena Pep Guardiola

Martí Molina
2 min
Ricard Torquemada, autor del llibre 'Fórmula Barça"

BarcelonaLa sala Wembley del Camp Nou ha quedat petita aquest dijous per a la presentació del llibre Fórmula Barça (Cossetània Edicions), que ha escrit el periodista Ricard Torquemada. Amb el subtítol “Viatge a un equip que ha descobert l'eternitat”, es tracta d'un estudi sobre el joc del conjunt blaugrana, en l'etapa de Pep Guardiola com a entrenador.

La presentació l'ha conduït el periodista Manel Fuentes, i ha comptat amb la participació de Pep Riera -director de la col·lecció de llibres Fora de Joc-; de Ramon Alfonseda, president de l'Agrupació Barça Veterans; i d'Òscar Garcia Junyent, exjugador i actual entrenador del'equip juvenil del conjunt blaugrana.

Torquemada ha explicat que en aquest llibre es fa una “anàlisi en profunditat” de l'estil de joc que ha imposat Guardiola. Una proposta que “no es pot fer habitualment als mitjans diaris perquè es demana més brevetat”. D'aquesta manera, l'autor parla de les diferents propostes futbolístiques, i les desgrana en un volum de gairebé dues-centes pàgines.

Per Torquemada, “el llibre s'ha pogut fer perquè sóc un observador privilegiat del joc del Barça, ja que puc seguir tots els partits”, i també perquè ha comptat amb l'ajuda de diferents personalitats del món del futbol. Una d'elles, el migcampista Xavi Hernández, qui també estava present a l'acte.

“Era un projecte fet a mida, i era difícil dir que no, però necessitava temps”, comentava el periodista, que havia rebut l'encàrrec a l'inici de la temporada 2010/11, i que va llançar-se definitivament cap a la seva redacció a partir del 5 a 0 del Barça al Reial Madrid.

“Qui més n'ha après sóc jo”, reconeixia un analista que “volia fer un homenatge íntim a aquest equip”, on “tots els jugadors fan les coses amb un perquè concret”, i això fa que “no es puguin garantir títols, però sí que es pot dir que la fórmula té molts anys de vida, perquè els altres equips encara no han detectat aquests motius”.

Ramon Alfonseda ha explicat que “en aquest llibre és on he après més coses”, i ha comentat que Ricard Torquemada “és un superdotat. Les habilitats que té per llegir el joc li permetrien ser entrenador”. Un fet al qual l'autor ha respost que “ni molt menys! Només sóc un observador privilegiat”.

D'altra banda, Òscar Garcia Junyent ha confessat que “també he après moltes coses”, i que “difícilment trobaríem gaires entrenadors capaços de definir així el joc del Barça”. Mentre Pep Riera ha valorat que“després de llegir el llibre veus els partits del Barça d'una altra manera”.

També s'ha desfet en elogis Manel Fuentes, conductor de l'acte, qui ha afegit que“Torquemada no només té la capacitat d'analitzar el joc del Barça sinó també de fer-ho en el moment en què passa”, sense haver d'esperar a les repeticions.

stats