Barça
Esports Barça 27/04/2012

Tito Vilanova, la seva biografia en 10 capítols

El nou entrenador del Barça va ser company de llitera de Guardiola a La Masia i va deixar la direcció esportiva del Terrassa el 2007 per acompanyar-lo al filial a Tercera

A. Solé
2 min
Tito Vilanova serà el nou tècnic del Barça DAVID RAMOS / GETTY

Barcelona1. Francesc Vilanova Bayo neix a Bellcaire d'Empordà (Baix Empordà) el 1969. Comença a jugar a futbol al Figueres.

2. El 1984 entra a les categories inferiors del Barça, amb 15 anys, i es trasllada a viure a La Masia, on coneix Pep Guardiola. Als juvenils té Charly Rexach d'entrenador.

3. El 1989 puja al filial del Barça, però només hi està un any i fitxa pel Figueres. Mai arriba a debutar amb el primer equip del Barça en partit oficial, ho fa en un amistós a Banyoles el 1989.

4. La seva carrera com a jugador professional comença al Figueres de Segona A amb Jorge d'Alessandro d'entrenador (va jugar la promoció d'ascens a Primera Divisió la temporada 1991/1992) i continua al Celta (tres temporades a Primera Divisió), i després se'n va a Segona al Badajoz, Mallorca, Lleida i l'Elx. Es retira a la Grama a Segona B el desembre del 2001.

5. Just després de retirar-se com a jugador, comença la seva etapa d'entrenador, i ho fa tornant al Barça per ser el segon entrenador del cadet B, on juguen Messi, Piqué i Cesc, que dirigia Albert Benaiges. L'any següent (2002/03) va dirigir en solitari aquell cadet B.

6. El 2003 guanya Joan Laporta les eleccions i reforma tot el futbol base, i no compten al Tito. Després d'uns mesos sense feina, al desembre se'n va a entrenar un equip amateur, el Palafrugell de Tercera Divisió (2003/04), tot i que no el pot salvar del descens.

7. El 2004 és nomenat director esportiu del Figueres, allà on havia començat a jugar a futbol, que està a Segona B. I un any després fitxa pel Terrassa fent el mateix paper, fins que l'estiu del 2007 li ofereixen ser l'entrenador egarenc.

8. Una setmana abans de la presentació com a nou entrenador del Terrassa de Segona B, el seu amic Pep Guardiola li proposa que l'acompanyi al filial del Barça, que li acaben d'oferir, i accepta.

9. El 2007 comença a ser el segon entrenador del Barça B a Tercera Divisió, al qual ascendeix a Segona B al costat de Guardiola. El 2008 tots dos junts fan el salt al primer equip. En quatre anys guanyen 13 títols (falta la Copa del Rei del 2012).

10. Al mes de novembre de 2011 és operat a l'Hospital Vall d'Hebron de la glàndula paròtide. I el 27 d'abril de 2012 és nomenat nou primer entrenador del Barça en substitució de Guardiola.

stats