Supercopa d'Espanya
Esports Barça 09/08/2018

L’era del VAR comença amb la Supercopa

La RFEF confirma que el partit entre Barça i Sevilla comptarà amb el sistema de videoarbitratge

Ara
2 min
L’era del VAR comença amb la Supercopa

BarcelonaDefinitivament, comença el VAR al futbol espanyol. El sistema de videoarbitratge s’estrenarà de forma oficial durant la Supercopa d’Espanya que disputaran diumenge Barça i Sevilla a Tànger (el Marroc). La Reial Federació Espanyola de futbol va confirmar ahir la notícia en un comunicat en què assegura que els dos clubs han acceptat la utilització del VAR.

Dissabte es faran les últimes proves a l’estadi Ibn Battouta, on es jugarà la final del trofeu. L’escrit assegura que s’ha pres aquesta decisió “després d’haver rebut l’aprovació per part de l’International Football Association Board (IFAB, per les sigles en anglès) fa unes hores i un cop comprovada la viabilitat de les especificacions tècniques de l’eina en sòl marroquí”. L’encarregat d’estrenar el VAR en competició oficial serà l’àrbitre Carlos del Cerro Grande, mentre que el col·legiat assistent de vídeo serà Jesús Gil Manzano. Com a assistent de VAR s’ha designat Ángel Nevado González.

Un element més

Des de la RFEF s’intenta rebaixar el component de novetat que arrossega el VAR. “Es tracta d’una eina més. Si volem pensar que el futbol serà perfecte a partir d’ara, ens el carregarem. El VAR no decideix absolutament res, detecta errors i ofereix a l’àrbitre una segona oportunitat de veure l’acció perquè el futbol sigui més just”, va comentar el president del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA), Carlos Velasco Carballo, durant una taula rodona que va organitzar la Federació Espanyola. L’exàrbitre internacional intenta minimitzar les pretensions de clubs i aficionats, que miren el VAR com un element que garantirà l’objectivitat sobre la gespa. “La decisió sempre és de l’àrbitre i això fa que el sistema no sigui perfecte. Si hi ha una persona darrere, no ho serà mai. Nosaltres hem treballat molt, i els mitjans tècnics han funcionat a la perfecció. Hem pogut fer pràctiques durant tot l’estiu abans de l’inici de la Lliga”, va explicar.

Distància amb la premsa

Preguntat per què els mitjans de comunicació no poden accedir als àrbitres després dels partits, Carballo va explicar que “els col·legiats no són els protagonistes del joc” i que “només estan per fer complir les regles”.

El màxim responsable del CTA defensa una distància entre els àrbitres i l’opinió pública. “Per què aquest interès perquè surtin a explicar els seus propis errors? Em resulta graciós. Una roda de premsa dels àrbitres seria avorridíssima, amb respostes senzilles com «no vaig xiular el penal perquè no el vaig veure»”, va assenyalar.

stats