Barça
Esports Barça 03/09/2016

"Visc al carrer Johan Cruyff"

Vallfogona de Riucorb, a la Conca de Barberà, inaugurarà divendres un carrer que ha batejat amb el nom de l'holandès

Ara
3 min
Inauguració del carrer Johan Cruyff

Barcelona“Visc al carrer Johan Cruyff”. A partir de divendres que ve, els veïns de Vallfogona de Riucorb, un petit municipi de la comarca de la Conca de Barberà, podran verbalitzar una de les frases amb què més han somiat els seguidors del Barça. Tècnicament, però, ningú hi viurà, perquè el futur carrer dedicat a Cruyff no té cap casa. Sí que hi ha el local social on tothom es reuneix per veure els partits del Barça. “És un carrer que voreja la zona esportiva i les piscines”, explica l’alcalde, Francesc Llobet Albareda, artífex d’una iniciativa que divendres, a partir de les 12.30h, reunirà diferents personalitats relacionades amb el llegendari jugador i entrenador, mort el 24 de març passat.

De fet, va ser poc després, al maig, quan el ple de l’Ajuntament -que té tres regidors- va aprovar que el carrer sense nom de Vallfogona de Riucorb pogués ser batejat com a carrer de Johan Cruyff. “Abans ens vam assegurar que la família hi donava el consentiment. No van tenir-hi cap problema i els va fer il·lusió”, afegeix Llobet. Després va activar-se la part burocràtica, amb la inscripció a l’Institut d’Estadística, i de seguida es va rebre l’aprovació.

Si s’ha esperat al 9 de setembre és perquè serà una “data simbòlica, el 9 del 9”, un dels dorsals que històricament s’han associat a Johan Cruyff més enllà del 14. De fet, l’altre gran gest urbanístic relacionat amb l’holandès s’havia vist a Amsterdam, on a finals d’abril es va inaugurar una línia de tramvia, la 14, que porta el seu nom.

En aquest cas, ara, el carrer Johan Cruyff serà el primer que l’homenatgi a Catalunya. “Ser pioners ens fa gràcia”, admet l’alcalde de Vallfogona de Riucorb, un municipi que no passa dels 92 habitants. Una altra xifra que té un fort simbolisme culer. És l’any de la primera Copa d’Europa del Barça, quan va consolidar-se el “vincle emocional” de Llobet amb Cruyff. “Fa anys que ho comentàvem amb els amics. Al principi ho fèiem mig en conya. Des de petits, a la colla érem molt culers, però va ser Cruyff qui va enfortir el nostre lligam amb el Barça, va ser ell qui ens va fer créixer la il·lusió pel club. Quan va morir, vam anar al memorial i vam posar fil a l’agulla amb el carrer”, rememora.

A partir d’aquí, les circumstàncies van construir l’altra part de la història. Fa poc més d’un any que ocupa l’actual càrrec, després de tenir responsabilitats com a regidor, i va aprofitar l’ocasió per fer realitat el somni.

Arrels blaugranes a la zona

A tocar de Vallfogona hi ha Nalec, on va néixer l’emblemàtic encarregat de material del Barça Txema Corbella. Des del novembre del 2011 té una penya amb el seu nom, animada per les paraules que en el seu dia va pronunciar durant una celebració de títol. “Els poblets de l’interior som molt del Barça”, admet Llobet. El que passi amb Vallfogona de Riucorb a partir d’ara és una incògnita. De moment, més d’un barcelonista ja ha fet l’exercici de posar el poble al mapa. “Estem al límit amb la comarca de l’Urgell, tot i que pertanyem a Tarragona, i a molta gent li costa ubicar-nos”, reconeix l’alcalde. Ara aquest problema s’ha resolt i ja esperen rebre una bona gentada divendres. “Tenim tots els serveis, allotjament i restauració”, afegeix, per animar els visitants a treure el cap per la localitat. De fet, altre cop mig de broma, insinua que s’haurà de crear una mena d’itinerari Cruyff. “L’únic que ens agradaria és que s’institucionalitzés la data i anualment poguéssim fer una festa per recordar-lo”.

Carrer Joan Gamper

El futur carrer Johan Cruyff no és l’única picada d’ullet de l’urbanisme amb el Barça. El barcelonisme ja té al seu historial un altre carrer emblemàtic. Al barri de les Corts de Barcelona, el 6 de juny del 1934 es va batejar un carrer amb el nom de Joan Gamper. Feia només quatre anys que el fundador blaugrana havia mort. Però el 7 de març de 1939, després de la Guerra Civil, es va recuperar l’antic nom de Calle de los Crisantemos. Fins que el 4 de març de 1947, gràcies a la mediació del president Agustí Montal, es va recuperar la placa de Joan Gamper al carrer que uneix la plaça de Valdivia amb la Travessera de les Corts.

Tenir un carrer Johan Cruyff a Barcelona no és possible encara, perquè la normativa de la ciutat exigeix que hagin passat cinc anys des de la mort de la persona, tret que se li hagués atorgat en vida la Medalla d’Or de la Ciutat.

stats