BARÇA
Esports 06/10/2019

El Barça retira les medalles d’or a Franco amb el 99% de suport

Alguns socis han xiulat als dos únics compromissaris que s'hi han oposat

Martí Molina
2 min
Els directius del Barça, en un moment l'assemblea

Barcelona“És una mesura que es pren tard”, deia un dels compromissaris, en relació a la decisió de retirar les distincions honorífiques que va fer el Barça a Francisco Franco. Després que la directiva blaugrana proposés al febrer retirar les tres medalles que el club va atorgar al seu dia al Generalísimo, l’assemblea va confirmar la decisió amb el 99% del suport. Només dos socis dels 701 que hi havia en aquell moment al Palau Blaugrana s’hi van oposar, rebent una xiulada sonora quan aixecaven la cartolina vermella.

Aquest era un dels punts calents de l’assemblea d’ahir -juntament amb la decisió sobre el vot electrònic-, un punt afegit al febrer quan la directiva, després de revisar els documents històrics, va comprovar com, efectivament, s’havien lliurat tres distincions a Franco durant la dictadura. La primera, el 1951, també era la més controvertida, ja que va ser el president Agustí Montal Galobart qui, unilateralment, es va treure la insígnia d’or i brillants que tenia a la solapa i la va donar al general. Les altres són dues medalles d’or, el 1971, per la inauguració del Miniestadi, i el 1974, coincidint amb les noces de platí del club.

“Ho fem per respecte als nostres pares i avis que van patir la dictadura”, deia un altre dels socis. L’expectació mediàtica que havia aixecat aquest punt a alguns llocs de l’Estat va rebre com a resposta una decisió pràcticament unànime: 671 vots a favor (99%), només dos en contra i set vots en blanc.

El president Bartomeu, que va donar la raó als socis que es queixaven que aquest pas s’hauria d’haver fet abans, va justificar el cas. De fet, ja va trobar-se amb aquesta carpeta sobre la taula quan formava part de la directiva de Joan Laporta. Aleshores, explicava, es va “revisar però no es va trobar prou documentació” com per prendre una decisió. L’any passat, ja amb Bartomeu al capdavant, la junta va comprometre’s davant l’assemblea a tornar a revisar el cas. Aquest cop sí que van trobar la documentació necessària.

stats