Barça
Esports Barça 25/04/2013

Condemnen a tres anys de presó els tres boixos nois que van llençar les bengales contra l'afició de l'Espanyol a Monjtuic

Els seguidors radicals blaugranes van obligar a suspendre el partit durant 10 minuts, i van provocar l'inici de les tensions entre les directives del Barça i l'Espanyol

Efe
2 min

BarcelonaUn jutge de Barcelona ha condemnat aquest dijous a tres anys de presó els tres seguidors radicals del Barça que van llançar bengales contra l'afició de l'RCD Espanyol en el derbi disputat a Montjuïc l'any 2008, que es va haver de suspendre deu minuts i que va provocar un esclat de violència entre aficions. Els tres condemnats, que són els germans Guillem i Alex Caparrós i Marc Martí, també han sigut castigats amb la prohibició d'acudir a espectacles esportius durant quatre anys.

Per contra, la magistrada ha absolt els altres dos aficionats blaugrana acusats -que en el seu moment també van ser detinguts pels Mossos d'Esquadra i van arribar a estar un mes i mig en presó preventiva-, ja que no pot demostrar-se que també llancessin bengales, malgrat que estaven a la mateixa "gàbia" on s'ubicaven els seguidors radicals del FC Barcelona.

Els fets, que van provocar una gran polèmica sobre les mesures de seguretat adoptades pels Mossos d'Esquadra i la seguretat privada de l'equip blanc-i-blau, van succeir el 27 de setembre de 2008, durant la segona part del derbi que es disputava a l'Estadi Olímpic Lluis Companys de Barcelona, on jugava l'Espanyol abans que s'inaugurés el seu nou estadi de Cornellà/el Prat.

Cap al minut 65 de partit, des de la "gàbia" on estaven aïllats els aficionats radicals del FC Barcelona es van llançar diverses bengales cap a una graderia inferior, ocupada per seguidors de l'Espanyol.

Segons la sentència, aquesta situació va provocar un "esclat de violència" entre alguns seguidors periquitos, que van intentar accedir al terreny de joc, després de trencar la barrera de protecció i superar el servei de seguretat privada de l'estadi, per dirigir-se part d'ells on es trobaven els radicals blaugrana, la qual cosa va obligar a suspendre el partit uns deu minuts.

Cinc minuts després que es pogués reiniciar el partit, els acusats van tornar a llançar noves bengales, com també van fer altres aficionats, que no han pogut ser identificats.

A més de la situació de caos i pànic generada, les bengales van causar lesions a un pare i al seu fill, que van patir cremades a la mà i una contusió en un genoll, així com d'un tercer aficionat, que va patir una contusió que cremades en una orella.

Els tres condemnats van poder ser identificats gràcies a les càmeres de seguretat, encara que en la sentència es remarca que no s'ha pogut provar que pertanyin a cap associació d'aficionats radicals blaugrana, malgrat que en el seu moment els Mossos d'Esquadra van sostenir que eren membres dels "Boixos Nois".

En la sentència, la magistrada condemna a aquests tres acusats per un delicte de desordres públics i faltes de lesions perquè entén que la seva conducta va suposar l'"alteració de la pau pública, entesa com el dret de la resta d'espectadors a gaudir amb seguretat d'un espectacle públic com és el futbol".

A més, remarca que el pànic deslligat pel llançament de bengales, davant el temor dels aficionats de rebre un cop al cap amb un objecte contundent o patir cremades, va poder originar una situació de caos en la qual es produïssin allaus.

stats