Barça

Un clàssic i tres partits de pretemporada

Amb el doblet a la butxaca, el Barça ja planifica el curs vinent amb dubtes a la secretaria tècnica i pendent de configurar un equip que opti a la Champions

Amb el doblet a la butxaca, i a falta de quatre partits per acabar oficialment la temporada, el Barça ja està pensant a tots els efectes en el curs vinent. La feina per a aquest any ja es dona per feta i només queden un parell de caramelets abans no s’abaixi definitivament la persiana: el clàssic de diumenge contra el Reial Madrid i la possibilitat de tancar una Lliga perfecta sense haver perdut ni un sol partit.

Però ara mateix acabar invictes és una preocupació menor al Barça. Amb els deures fets pel que fa a títols, el club ja ha posat en marxa la maquinària per configurar un bon equip per a la temporada vinent, en què el gran repte serà mantenir la regularitat a la Lliga i, sobretot, poder arribar més lluny a la Champions, competició on ha caigut als quarts de final els tres últims anys.

De fet, la derrota a Roma encara cou i algunes peces de l’organigrama esportiu no tenen garantida la continuïtat. És el cas de Robert Fernández, el secretari tècnic, i d’Urbano Ortega, el seu ajudant. En realitat, van estar a punt de ser cessats a principi de temporada pel caos en els fitxatges de l’estiu. Només el bon inici de temporada a nivell esportiu els va permetre conservar el lloc. Ara la cosa torna a trontollar: acaben contracte el 30 de juny i no han rebut cap notificació del Barça, ni en un sentit ni en un altre, i algunes fonts donen per fet que no seguiran, tot i que mentrestant han estat treballant en la configuració de la plantilla de cara a la temporada vinent.

En principi, qui no ha de tenir problemes per mantenir-se en el càrrec és Pep Segura, el mànager esportiu, tot i que després del KO a la Champions algunes veus van qüestionar des dels despatxos nobles la seva continuïtat. I també seguirà un any més -si no hi ha un daltabaix- Ernesto Valverde. L’entrenador va patir seriosament pel càrrec abans de la final de Copa, com va explicar Mundo Deportivo, tot i que el 5-0 contra el Sevilla va calmar els ànims a les altes esferes. Ell mateix va confirmar, en roda de premsa, que tenia intenció de complir el segon any de contracte que li queda.

En paral·lel als noms que ocupen la secretaria tècnica hi ha la configuració de la plantilla. El Barça es va assegurar al març la contractació del migcampista brasiler Arthur Melo, procedent del Grêmio, per 30 milions fixos més 9 de variables. De moment el Barça ja ha anticipat uns quatre milions com a paga i senyal -una operació que al club es justifica com “les arres d’una hipoteca”-, i abonarà la resta quan es concreti el fitxatge, sempre que els blaugranes no es facin enrere. L’altra operació avançada és la del davanter Antoine Griezmann, de l’Atlètic de Madrid. És un objectiu prioritari del club i costarà 100 milions d’euros. La intenció és tancar l’operació al juliol, just abans que comenci el Mundial de Rússia. Finalment, la secretaria tècnica busca reforços a la defensa, sobretot a la posició de central i, si és possible, també al lateral.

En el capítol de baixes, només està confirmada la d’Iniesta, que ja va oficialitzar que deixava el club aquest estiu. Però en realitat el Barça té nombrosos jugadors en venda. Són els que han tingut menys protagonisme, com Denis i Alcácer, si bé no tenen intenció -de moment- d’abandonar la disciplina blaugrana. Aleix Vidal i André Gomes, en canvi, sí que estan disposats a acceptar una sortida. Això sí, sempre que trobin un club que els pagui el mateix que cobren al Barça. En aquest sentit, els partits que queden per acabar la Lliga poden ser un bon aparador per a ells.

També hi ha noms que ballen, com Digne, tot i que per ara el club accepta que segueixi un any més. O fins i tot Dembélé, per a qui no es descarta una cessió malgrat la milionada que en va pagar el Barça a l’estiu. En canvi, el club vol retenir el porter Cillessen, suplent de Ter Stegen, tot i que l’holandès ja ha rebut algunes propostes de clubs importants d’Europa.

En el capítol de cessions, Rafinha confia que l’Inter faci efectiva l’opció de compra de 35 milions més tres de variables, mentre que per a Deulofeu i Samper, que tornen a l’estiu, la previsió és que es busquin un altre club on anar cedits. Amb els deures fets, el Barça ja pot posar totes les cartes sobre la taula.