Barça
Esports Barça 02/04/2022

La classificació en què el Barça va líder per davant del Madrid i el Sevilla

La falta d'encert a les àrees ha llastat un conjunt blaugrana que, per ocasions, hauria merescut sumar més punts que els seus principals rivals

Jordi Cardero
4 min
Els jugadors del Barça, celebrant el gol d'Araujo a Sevilla

BarcelonaL'aturada de seleccions va prolongar la dolça ressaca del 0-4 al Bernabéu. A més, l'històric clàssic del Barça femení davant el Reial Madrid va ser la cirereta al pastís per als culers. Dues setmanes després, els homes de Xavi Hernández tornen a l'acció amb un partit clau davant el Sevilla (21 h, Movistar La Liga), conscients que el Madrid no ha fallat en un partit molt calent a Vigo. Es troben dos equips en dinàmiques oposades. Mentre que el Barça ha anat afegint gols a les bones sensacions de joc, el Sevilla ha perdut dinamisme i les cames li han començat a tremolar: la seva segona plaça està en perill.

La frase "És el que hi ha" va acompanyar Ronald Koeman fins a l'últim dia. Xavi, ja abans del mercat de fitxatges, va demostrar que l'holandès estava equivocat. Amb els pilars futbolístics ferms i la suma de talent en el mercat d'hivern el Barça ha començat a conjugar joc i resultats, que no sempre van plegats. Els blaugranes han recuperat la identitat, tot el contrari que el Sevilla. "Era una temporada per continuar fent evolucionar el model de joc, però les lesions han trencat el ritme evolutiu que duia l'equip andalús", explica David Timón, analista de la Lliga. Els de Julen Lopetegui arriben al Camp Nou sense Fernando, un jugador estructural; el Papu Gómez, Acuña, Delaney, ni Suso. Arrosseguen molèsties i són dubte Bono i Rafa Mir. Durant la temporada, també han sigut baixa Diego Carlos, En-Nesyri, Lamela i Jesús Navas.

"Tothom hauria signat que el Sevilla anés segon a aquestes altures de la temporada. L'equip està competint molt bé, però el joc que fa és avorrit. No és divertit com el del Betis i això genera ansietat", diu Jesús Márquez, periodista de Canal Sur. El Sevilla és l'equip de les cinc grans lligues europees amb menys derrotes, només dues (a Granada i al Bernabéu); fa sis mesos que no surt de posicions de Champions, i manté la segona plaça de la Lliga des de desembre. "L'equip s'ha desinflat i s'ha anat generant una desil·lusió dolorosa", assegura Márquez.

Cap equip fabrica millors ocasions que el Barça

El Barça no ha sigut capaç de competir la Lliga, principalment, per la falta d'encert a les àrees. Així ho demostren les dades. "Els punts esperats determinen els resultats dels partits en funció de la qualitat de les ocasions de gol", explica Javier Pérez, expert en estadística avançada. Així doncs, la classificació vinculant es pot comparar amb la dels punts esperats, que indica si un equip ha estat per sobre o per sota del que indiquen els seus números de cara a porteria. Segons aquests registres, mesurats per Understat, el Barça ha sumat quatre punts menys dels esperats. El bon paper del Sevilla i del Madrid també confirma aquesta estadística. Els blancs acumulen 10 punts més dels esperats, mentre que els andalusos en sumen gairebé 13 més, la millor marca a Europa. És a dir, madrilenys i sevillans han sigut molt més eficients que els blaugranes aquesta temporada.

Classificació de la Lliga
Basada en els punts esperats, que determinen els resultats dels partits en funció de la qualitat de les ocasions de gol

La classificació de punts esperats projecta que els blaugranes haurien de ser líders, dos punts per sobre del Madrid. És a dir, el Barça ha generat ocasions de gol prou bones per haver guanyat més partits i estar al capdamunt de la Lliga. Aquesta dada es pot traduir com a falta d'encert o, simplement, manca de talent. Malgrat això, des de l'arribada de Xavi, i sobretot dels nous fitxatges, el Barça està millorant el rendiment de cara a porteria. Està arribant a l'àrea rival de forma col·lectiva, buscant el desequilibri d'Adama o Dembélé a la banda dreta o amb els moviments verticals dels interiors i de Ferran Torres. Però l'home diferencial està sent Aubameyang. El gabonès és l'encarregat que el Barça hagi acabat teixint el bon joc amb el gol. N'ha marcat un cada dos xuts a porteria i envia la pilota al fons de la xarxa cada hora de partit disputada, el millor en aquest registre a la Lliga. Defensivament, els blaugranes han millorat respecte de l'etapa de Koeman, tot i que segueixen amb xifres negatives: amb Xavi han encaixat un gol més dels esperats. Ter Stegen dibuixa una tendència positiva: ha augmentat el seu percentatge d'aturades fins al 67%, però encara és lluny de les millors marques d'una competició que, precisament, lidera Yassine Bono, porter del Sevilla, amb un 80%.

Aubameyang no ho tindrà fàcil davant la defensa de Nervión. "Diego Carlos està brillant, inclús més que Koundé, perquè el Sevilla se sent còmode defensant l'àrea. Lopetegui està sent pragmàtic, també amb la pilota, ja que intenten controlar emocionalment els partits amb possessions llargues i estèrils", explica David Timón. El Sevilla, com el Barça, també es va reforçar al mercat d'hivern. "Des del club mai s'ha volgut acceptar, però la important inversió en Anthony Martial i Tecatito Corona va ser per lluitar per la Lliga", assegura Márquez. Martial, sense oportunitats al Manchester United, on va arribar a canvi de 60 milions d'euros, no ha sigut capaç d'oferir al Sevilla ni desequilibri ni gol. El francès també va estar a l'agenda del Barça.

El Barça, amb un partit pendent de disputar, té aquest diumenge l'oportunitat d'escalar, de moment, fins a la segona plaça. I de fer-ho al Camp Nou, on el Sevilla no guanya des de fa més d'una dècada. Que l'objectiu de la Champions sembli quedar-se curt és el millor símptoma per a l'equip de Xavi.

stats