Barça
Esports Barça 02/02/2021

La interinitat al Barça frustra els plans d'Eric García

El club tanca el mercat d'hivern sense reforçar-se ni en defensa ni a la davantera

4 min
Eric García, durant un entrenament amb el Manchester City

Al mes de novembre la secretaria tècnica del Barça tenia entre cella i cella fer dos reforços en aquest mercat d’hivern. Un era el d’un central, Eric García. I l’altre, un davanter, Memphis Depay. Però, tenint en compte que la situació econòmica era tan delicada, de seguida van renunciar a reforçar la part atacant per centrar-se en una única incorporació, la del jove defensa català. Malgrat ser una operació econòmica –per les xifres astronòmiques que es mouen al futbol–, al final no s’ha acabat completant. La situació d’interinitat que viu el club, encara amb una junta gestora, i el fet que els candidats no s’han posat d’acord sobre com abordar aquesta operació han fet que el mercat s’acabés tancant sense reforços per al Barça. Només dues sortides, i en forma de cessió. La d’Aleñá al Getafe i ahir, a última hora, la de Todibo al Niça.

L’últim dia havia de ser intens a les oficines, però va acabar sent d’allò més tranquil. Almenys pel que fa al nom de moda en aquest hivern. Eric García s’havia convertit en més que un possible reforç, gairebé una obsessió. La seva incorporació havia generat un gran debat entre els aspirants, la gestora i la secretaria tècnica. Joan Laporta es mantenia ferm en el no a fer reforços fins que no s’haguessin celebrat les eleccions. Víctor Font mantenia el sí incondicional. Mentre que Toni Freixa navegava entre dues aigües: fitxar-lo però no ara, sinó a l’estiu, quan queda lliure del Manchester City. Enmig de tot això, tant la secretaria tècnica com Koeman remaven a favor de contractar-lo ja i la gestora, presidida per Carles Tusquets, tot i que se sentia legitimada per afrontar l’operació, preferia no tancar res de res si no hi havia consens. Massa soroll al galliner. El resultat? Que el central es queda a Manchester fins a l’estiu i que serà el nou president, si ho vol, qui repescarà aquest futbolista de La Masia que va fer el salt a les Illes Britàniques el 2017. El futbolista, suplent a la Premier, ho tindrà pelut per jugar l'Eurocopa aquest estiu, cosa que figurava als seus plans.

Un últim dia sense notícies

Divendres es va produir l'últim contacte entre el club i els candidats per abordar la qüestió. Es donava per fet que el futbolista no vindria, però, tot i així, s’optava per fer una última consulta entre les parts. No va ser una reunió formal, sinó una conversa telefònica entre Tusquets i els presidenciables. En un principi s’havia emplaçat les parts a fer una última conversa, ahir dilluns, tot i que estava pendent de confirmació final. No es va acabar duent a terme.

Des de Sant Joan Despí havien insistit en reforçar la defensa, bastant tocada per la baixa sine die de Gerard Piqué. Ara bé, l’eclosió dels joves Araujo i Mingueza ha permès calmar els ànims de l’entrenador i de la secretaria tècnica. I això que, segons va desvelar TV3, un informe de la direcció esportiva aconsellava la contractació d’Eric García, ja que “Umtiti no és fiable físicament i Mingueza no està preparat per a les grans cites”. El rendiment de tots dos, almenys en els últims partits, sembla desmentir aquesta tesi.

El nou president decidirà

De totes maneres, Eric García té molts números d’arribar al club la temporada vinent. Queda lliure al City i els contactes entre el seu agent i el Barça estan molt avançats. De fet, ja va estar a un pas d’arribar aquest estiu, quan el seu preu voltava els 15 milions, però Bartomeu –que enracara era president– va fer cas de les opinions dels responsables econòmics i se’n va desdir. Atesa la crisi econòmica que travessava l’entitat, i tenint en compte que podia arribar lliure al cap d’un any, van preferir esperar.

Aquest hivern hauria pogut ser blaugrana per un preu que, segons Font, era de només 3 milions d’euros. A més, l’empresari assegurava tenir tancat un acord amb el City perquè el Barça no hagués de pagar res fins a la temporada vinent. Laporta, en canvi, deia que el seu preu era de 5 milions i renegava del seu salari, que era in crescendo, passant de 3 milions anuals als 9.

El debat sobre la seva contractació va provocar friccions entre els candidats, que es van reunir diverses vegades a les oficines del Barça amb Tusquets per abordar la qüestió. I va tenir com a punt àlgid l’intercanvi de cartes entre el president de la gestora i Laporta, en què Tusquets assegurava tenir autoritat per fer el fitxatge i es queixava de les “amenaces” del candidat, mentre que l’expresident acusava la gestora d’estar-se “extralimitant” i d’estar “nerviosa” per comandar el club en un moment tan delicat com l’actual.

Dues cessions

Així, el Barça tanca el mercat d’hivern sense reforçar-se ni al davant ni al darrere. En canvi, sí que ha renunciat a dues peces, Aleñá i Todibo, jugadors que no entraven als plans de Koeman. A principis de gener, i malgrat una oferta de set milions del Wolverhampton, es va tancar la cessió del migcampista al Getafe fins a final de temporada. I ahir s’acordava la de Todibo al Niça. En el cas del defensa, que havia començat la temporada marxant cedit al Benfica, no quallava al conjunt portuguès i el Barça li buscava una nova sortida per tenir minuts. Diumenge va passar el reconeixement mèdic i ahir al vespre es van tancar els últims serrells de l’operació. Jugarà a la Ligue 1 fins a l’estiu. A més, el club francès té una opció de compra de 8,5 milions d'euros més 7 en variables, segons va informar el Barça en un comunicat.

stats