Esports Barça 27/04/2012

La història de Guardiola i el Barça en 10 dates clau

L'anunci de Pep Guardiola de deixar la banqueta del Barça tanca un idil·li de 28 anys del tècnic de Santpedor amb el club, que deixa moments inesborrables per a la història blaugrana

Francina Bosch
3 min
Els jugadors mantejant Guardiola després de guanyar el Mundial del Clubs a Abu Dhabi el desembre de 2009

BarcelonaEl 27 d'abril del 2012 passarà a la història de l'imaginari culer com un dels dies més tristos per al barcelonisme: Pep Guardiola, considerat el millor entrenador del món per les veus més avalades, decideix no renovar per a la temporada següent i anuncia que posa punt final a la seva faceta com a tècnic blaugrana. Repassem les 10 dates clau que han marcat la història de Guardiola amb el Barça al llarg de 28 anys.

28 de juny del 1984. De Santpedor a La Masia

Un jove Guardiola, de només 13 anys, ingressa a l'escola del Barça. Allà comença la seva amistat amb el que, dues dècades més tard, serà la seva mà dreta al primer equip del club: Tito Vilanova.

16 de desembre del 1990. Debut amb el primer equip del Barça

Guardiola fa el salt al primer equip de la mà del seu mentor, Johan Cruyff, que el fa debutar com a titular al Camp Nou en un partit contra el Cadis.

20 de maig del 1992. La primera Copa d'Europa del Barça

Amb 22 anys, el quatre del Barça escriu una pàgina a la història blaugrana després d'aconseguir la primera Copa d'Europa del club, juntament amb altres jugadors emblemàtics com Hristo Stòitxkov, José Mari Bakero, Albert Ferrer, Ronald Koeman, Andoni Zubizarreta o Michael Laudrup. Ho fan a l'estadi de Wembley, on 19 anys més tard Guardiola tornarà a aixecar el mateix trofeu, aquest cop com a entrenador.

11 d'abril del 2001. Posa punt final a la seva etapa com a jugador del Barça

El capità del Barça anuncia als mitjans de comunicació la seva intenció d'abandonar el club. El 24 de juny juga l'últim partit amb la samarreta blaugrana (contra el Celta, a la Copa del Rei). A la roda de premsa posterior al partit, Guardiola assegura que deixa el club "molt feliç": "Ha estat un llarg viatge. Me'n vaig satisfet, orgullós, content de com m'ha tractat la gent i dels molts amics que he fet. No puc demanar més: he jugat a l'equip que somiava, amb grans futbolistes que m'han fet millor, i m'he mantingut molts anys a l'elit (...) No vaig venir a fer història, sinó a fer la meva pròpia història".

21 de juny del 2007. Retorn com a entrenador del Barça B

Guardiola accepta el repte d'agafar les regnes del filial del Barça, que havia baixat a Tercera Divisió la temporada anterior. La temporada és tot un èxit i aconsegueix l'ascens a Segona Divisió B.

8 de maig del 2008. Es converteix en l'entrenador del primer equip

El llavors president del FC Barcelona, Joan Laporta, fa oficial la incorporació de Pep Guardiola com a entrenador del primer equip per a la temporada 2008-2009. El dia 5 de juny de 2008, Guardiola firma el contracte.

El 2009. Sis copes, sis dates

Copa del Rei (13 de maig del 2009), Lliga (16 de maig del 2009, després que el Reial Madrid perdés per dos gols a tres contra el Vila-real), Lliga de Campions (27 de maig del 2009), Supercopa d'Espanya (23 d'agost del 2009), Supercopa d'Europa (28 d'agost del 2009) i Mundial de Clubs (9 de desembre del 2009). Una plantilla d'història amb Guardiola al capdavant escriu una nova pàgina d'or al llibre del club.

28 de maig del 2011. La segona Champions de Wembley

El Barça torna 19 anys després a l'estadi de Wembley, i Guardiola aixeca, ara com a entrenador, la segona Lliga de Campions guanyada a l'emblemàtic camp londinenc (la quarta Champions de la història del club). El tècnic de Santpedor s'anota un altre rècord: entra a la historia del futbol com l'entrenador més jove a guanyar dues Champions (després de l'aconseguida el 2009).

8 de setembre del 2011. Medalla d'Honor del Parlament

El tècnic de Santpedor rep la Medalla d'Honor del Parlament en reconeixement a la seva trajectòria esportiva, especialment la faceta d'entrenador blaugrana. En el seu discurs d'agraïment, Guardiola diu una de les frases que passaran a l'imaginari col·lectiu culer: "Si ens aixequem ben d'hora, i sense retrets, som un país imparable".

27 d'abril del 2012. Guardiola deixa la banqueta blaugrana

Pep Guardiola anuncia la seva decisió de no renovar per a la pròxima temporada. La final de la Copa del Rei serà l'últim partit de Guardiola com a tècnic blaugrana. El fins ara segon entrenador i mà dreta del de Santpedor, Tito Vilanova, ocuparà a partir del juny el càrrec de Guardiola.

stats