Barça
Esports Barça 18/12/2021

L'Espai Barça, un maldecap per als comerciants de les Corts

La concentració de l’activitat dins el recinte del club i el possible any lluny del Camp Nou preocupen els negocis de la zona

4 min
Imatge d'un dels comerços de l'exterior del Camp Nou que pot veure's afectat per l'Espai Barça

BarcelonaEls comerciants i els restauradors de les Corts, sobretot els més pròxims al Camp Nou, es mostren majoritàriament preocupats amb el projecte Espai Barça, el finançament del qual es votarà aquest diumenge en un referèndum telemàtic entre els socis blaugranes. “En general, tots els veïns estem una mica en els llimbs perquè hi ha indefinició pel que fa al futur de les activitats del Barça”, explica Adela Argelet, secretària de l’Associació de Veïns de les Corts. La incertesa sobre l’afectació que tindrà per als negocis es pot comprovar parlant amb els treballadors del barri un matí d’un dia entre setmana, com ha fet l’ARA per elaborar aquest reportatge.

“Jo crec que l’Espai Barça perjudicarà els comerços dels voltants. Si finalment construeixen el que diuen que construiran la gent es quedarà més a la zona d’oci de dins i no sortirà tant als bars”, diu José Paredes, responsable del restaurant Bayo, situat a la travessera de les Corts, a l’altura de la Maternitat. La situació esportiva de l’equip blaugrana no està ajudant a millorar l’economia del barri. “Ara els seguidors surten tristos de l’estadi i se’n van a casa a l'acabar el partit. La situació s’ha recuperat molt poc respecte a la part més dura de la pandèmia”, afegeix Paredes, que va obrir el seu negoci fa 25 anys. En la mateixa línia s’expressa la Mei, responsable del Tea Garden, un bar ubicat a escassos metres del Bayo. “No tinc gaire clar que l’Espai Barça beneficiï els comerços i els restaurants dels voltants del Camp Nou. Si milloren l’espai de dins jo crec que ens afectarà als que estem a fora”, opina. Durant un dia de partit la clientela del Tea Garden es multiplica. “Jo puc treure cinc barrils de cervesa i fer 100 entrepans. En canvi, avui, com la resta de dies normals, potser posaré deu copes”, exposa.

La façana actual del Camp Nou.

De totes maneres, també es troba optimisme entre els restauradors del barri. Per exemple, el de l’Hernán, responsable del bar El Rellotge del carrer de la Riera Blanca, on el grup d’animació Dracs acostuma a fer la prèvia dels partits. “Esperem que l’Espai Barça faci que tot vagi a més; suposo que atraurà més públic, hi haurà més turistes. Soc optimista i crec que anirà a millor”, pronostica. Per la seva banda, el Lluís, propietari de la xurreria ubicada a l’accés 15 del Camp Nou, a prop de la cantonada de Travessera amb l’avinguda Arístides Maillol, no creu que canviïn gaire les coses a llarg termini. “Aquí hi portem molts anys. Quan entres a qualsevol estadi ja saps que tot serà més car que a fora. Pot ser que al principi sí que ens afecti negativament l’Espai Barça perquè serà la novetat, però després la situació imagino que es normalitzarà”, considera.

L’any fora del Camp Nou

El que no hi ha dubtes que afectarà el comerç de les Corts és la temporada que el primer equip masculí podria disputar lluny del Camp Nou (seria a Montjuïc durant la temporada 2023-2024) perquè es puguin dur a terme les obres més complexes de l’estadi blaugrana amb seguretat i rapidesa. Si finalment es confirma aquesta circumstància (el Barça busca fórmules per impedir-ho), per als comerciants i els restauradors suposarà deixar de tenir els ingressos que comporta l’afluència de seguidors i turistes a l’estadi, sobretot en dia de partit. “Sense disposar de cap enquesta, segur que hi deu haver inquietud pel desplaçament a Montjuïc. Queda per conèixer si es mantindrà oberta la visita al museu”, diu Argelet, la secretària de l’Associació de Veïns de les Corts. “Durant el coronavirus hem fet barri, però és evident que notarem una baixada increïble si marxen a jugar a Montjuïc”, opina el Lluís, el propietari de la xurreria de l’accés 15. “Durant el temps que el Barça no jugarà al Camp Nou tindrem zero partits i això sí que ens repercutirà molt. Els partits de futbol ens ajuden molt i ara tal com estem encara ens fotrà més”, exposa Paredes, del restaurant Bayo. En canvi, l’Hernán, d’El Rellotge, torna a mostrar optimisme: “No hi haurà partits, però hi haurà obrers, arquitectes i transportadors que vindran a treballar cada dia i consumiran a les Corts. Hauran d’esmorzar, menjar, fer la cervesa, el carajillo…”

La xurreria del costat del Camp Nou.

La marxa de Messi i els mals resultats, dos cops més

Però l’Espai Barça no és l’única preocupació del comerç i la restauració de les Corts en relació amb el club blaugrana. Entre el mal que ha fet la pandèmia en forma de restriccions hi ha el fet que el barri hagi estat un any i cinc mesos sense partits al Camp Nou, un fet insòlit des que es va inaugurar el 1957. A més, la tornada del públic a l’estadi ha tingut lloc ja sense Leo Messi i amb un inici de temporada nefast pel que fa als resultats. “Des que va marxar Messi hem tingut molta afectació al negoci. Hem perdut molts diners perquè teníem molts articles seus. Tinc bufandes i samarretes d’ell i més de 100 gorres al magatzem”, explica l’Uzair, que regenta la BCN Souvenirs Store de Riera Blanca, especialitzada en marxandatge del club. “A més, la mala situació esportiva està provocant que la gent no tingui ganes de venir als partits. L’altre dia després de la derrota davant el Betis ningú va comprar res”, segueix relatant amb rostre de preocupació. De totes maneres, té esperança: “Jo espero que tot això es recuperi amb Xavi a la banqueta i Alves a la gespa. Encara no m’han arribat articles d’Alves, però m’arribaran. Hi ha gent que ja me’ls ha demanat”, informa l’Uzair.

stats